Јачање сарадње са Египтом у области културе, уметности и медија

Јачање сарадње са Египтом у области културе, уметности и медија

20/07/2022 Off By BERB

Аутор фотографијa: Дарио Константиновић

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић и министар спољних послова Арапске Републике Египат Самих Шукри потписали су Програм сарадње у области културе и уметности за период од 2022. до 2025. године и Меморандум о разумевању између Филмског центра Србије и Египатског филмског центра Министарства културе АР Египта, у присуству председника Србије и Египта Александра Вучића и Абдел Фатаха ал Сисија.

Потписивање Програма сарадње представља важан облик успостављања и развијања свеукупне сарадње две земље, и то у области музике, позоришта, визуелних уметности, културног наслеђа, књижевности и издавачке делатности, као и у области кинематографије.
Програм сарадње, између осталог, предвиђа подстицање непосредне сарадње између музичких, позоришних и оперских ансамбала, а посебно између ансамбала Опере и Балета Народног позоришта у Београду и Каирске опере.
Програмом је дефинисана сарадња између музеја, галерија и других организација које делују у области ликовних и примењених уметности у циљу размене изложби, потом између библиотека путем размене стручњака, информација и стручних публикација из ове области, посебно између Народне библиотеке Србије и Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић” из Београда и Библиотеке Матице српске из Новог Сада, с једне стране, и Египатске националне библиотеке и архива са седиштем у Каиру, са друге стране.
Такође, предвиђена је и сарадња у области књижевности подстицањем размене писаца и књижевних преводилаца, као и у области заштите културног наслеђа и интензивирање контаката установа које се баве заштитом, и то разменом информација, научних публикација и стручњака.
Гојковић и Шукри потписали су и Меморандум о разумевању између Филмског центра Србије и Египатског филмског центра, који за циљ има да подржи размену и сарадњу између две националне институције у области филма.
Поменути документ предвиђа подстицање сарадње између националних филмских фестивала двеју земаља, подстицање и олакшавање пројеката копродукције, као и размену стручних сазнања ради проучавања питања у вези са очувањем кинематографског наслеђа.
Када је реч о области културе и информисања, данас су потписани и Меморандум о сарадњи између Музеја афричке уметности у Београду и Националног музеја египатске цивилизације са идејом развијања сарадње у домену музеја између две земље, као и Меморандум о разумевању у области медија између Националне медијске управе Арапске Реублике Египат и Радио-телевизије Србије.