Размотрити могућност супституције гаса другим енергентима

Размотрити могућност супституције гаса другим енергентима

20/07/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са представницима компаније “Тетрапак” о снабдевању гасом индустријских потрошача и могућностима да се превазиђу потенцијални проблеми током зиме.

 

Михајловићева је рекла да је држава обезбедила довољне количине гаса кроз уговор са „Гаспромом“, у гасним складиштима у Мађарској и српском делу гасног складишта у Банатском Двору, али да се у условима енергетске кризе у Европи не може до краја предвидети развој ситуације у зимском периоду.
“Због тога постоје кризни планови, утврђују се приоритети и пре свега се води рачуна о задовољењу домаћег тржишта. Посебно је важно да предузећа која користе гас сагледају своје могућности за супституцију другим енергентима у случају непредвиђених ситуација”, навела је Михајловићева.

Представници “Тетрапака” су информисали потпредседницу Владе о великом значају гаса за функционисање погона у Горњем Милановцу, где се производи амбалажа у коју се пакују основне животне намирнице, наводећи да је забринутост за питање сигурности снабдевања гасом присутна и у другим европским државама у којима ова компанија има своје фабрике.