Dokumentarni film „Zastava filma“ nagrađen na festivalu u Italiji

Dokumentarni film „Zastava filma“ nagrađen na festivalu u Italiji

19/07/2022 Off By BERB

Dokumentarni film „Vojničke ljubavi zauvek“, rađen u produkciji Vojnofilmskog centra „Zastava film“ Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane i „Optimistik film“, osvojio je nagradu za najbolju režiju na nedavno završenom filmskom fetsivalu u Napulju u Italiji.

Producent filma i direktor Vojnofilmskog centra „Zastava film“ pukovnik Goran Ikonić istakao je da je ponosan na uspehe koji je ovaj film postigao na brojnim festivalima, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

– Nagrade u Srbiji, Turskoj, Engleskoj i sada u Italiji pokazuju da je film “Vojničke ljubavi zauvek” univerzalna priča, bliska i prepoznatljiva i drugim narodima, a ne samo našem. Raduje nas i to što se u Evropi nije izgubio osećaj empatije prema vojnicima i vojničkom životu koji su kroz istoriju bili simbol časti, morala i snage mnogih naroda i država među kojima je, i srpski narod, i njegova vojska – rekao je pukovnik Ikonić.

Dokumentarno ostvarenje „Vojničke ljubavi zauvek“ vanvremenska je priča o traganju za ljubavlju i smislom života mladih vojnika pre 20 godina i danas.

– Nakon završenih osnovnih studija filmske i tv režije, posle osnovne obuke vojni rok sam nastavio u “Zastava filmu”. Ubrzo smo producirali dokumentarni film “Vojničke ljubavi” i to je bila priča o mojim prijateljima sa kojima sam služio prvi deo vojnog roka. Reč je o mladićima različitih sudbina, iz različitih krajeva tadašnje Jugoslavije, neposredno nakon bombardovanja 1999. Dvadeset i više godina kasnije, odlučio sam da potražim te momke sa kojima sam svojevremeno delio vojnički hleb i sa kojima smo napravili film “Vojničke ljubavi”, i da napravimo priču o njima, posle toliko vremena –  rekao je reditelj filma Željko Mirković.

Film „Vojničke ljubavi zauvek“ je prethodno osvojio Gran Pri na 17. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma „Zlatna buklija” u Velikoj Plani, nagradu za najbolji dokumentarni film na festivalu u Turskoj, kao i nagradu za najbolju režiju na filmskom festivalu u Londonu.