Vučić: Neću na more, hoću u Jasenovac, u Hrvatskoj napravili kampanju i cirkus

Vučić: Neću na more, hoću u Jasenovac, u Hrvatskoj napravili kampanju i cirkus

18/07/2022 Off By BERB

Izvor/Foto: N1 Beograd

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izneo, kako kaže, punu istinu o dešavanjima koja se tiču zabrane njegove posete Jasenovcu, navodeći da je napravljen cirkus. “Zamislite naš greh se svodi na to da sam želeo da uđem u zemlju EU i da položim cvet”, dodao je.

 

„Informacija se slučajno ili ne, ne pojavljuje u srpskim medijima… Informaciju o mom nepolasku objavljuje Jutarnji list u 7:29 i nastavlja se 8:27, zatim u 9h, gde nikakve reakcije nema iz Beograda. To se dešava zato što su oni mislili da ćemo mi da izađemo javnost, iako to nije bio naš plan – mi smo hteli u tišini da predamo notu, znali su da je za 10h zakazan razvogor u Ministarstvu spoljnih otpravnici poslova gđi Maji Bogdan. Zato su krenuli u napad, sa sumanutim argumentima. Zamislite – Vučić je hteo da dođe na našu teritoriju da položi cveće i upali sveće. Zamislite haos… Da to nazivate haosom i provokacijom – bilo je ne samo preterano, iznenadio sam se, nisam mogao da verujem da je moguće da neko povede takvu kampanju“, rekao je Vučić, na konferenciji za medije posle konsultacija sa predstavnicima parlamentarnih stranaka.

Oni su rekli da sam želeo da banem i da dođem u tajnu posetu, da izazovem u haos, rekao je pokazujući naslovne strane hrvatskih medija i čitajući naslove, navodeći da su svuda iste reči.

Rekao je da je 2. septembra 2021. godine, mesec dana pošto je prošlo obeležavanje Oluje – „njihovo slavlje i naše tugovanje“ – da prvi put kontaktiraju kabinet Vlade Hrvatske, sa molbom da 10. septembra poseti Jasenovac. Kaže da je 4. septembra stigao odgovor iz Plenkovićevog kabineta –  i naveo da je poruka glasila: „Molimo vas da pomerite posjet zbog unutarnje političke situacije“. Molba je uslišena, nismo izašli u javnost, smatramo da se tako postupa sa partnerima – nama je Hrvatska važna, milijardu i 500 miliona evra imamo razmenu i imamo suficit sa Hrvatskom – za naš izvoz je od izuzetnog značaja Hrvatska, a i zbog Srba u Hrvatskoj i Hrvatskoj u Srbiji i rekli smo nema problema, naveo je.

Dodao je da su 1. marta ponovili zahtev i kontakt sa molbom da poseti Jasenovac 5. marta. „Nakon dva dana dobili smo poruku – „posjet nije dobrodošao u ovom trenutku“, i 4. marta sam doneo odluku da ni tog puta neću otići u Jasenovac, i nijedan jedini medij u Srbiji to nije saznao, nismo kukali, bili smo fer partneri“, rekao je.

Onda je, kaže, došao treći put, kada je rekao (Miloradu) Pupovcu-  ako hoćeš obavesti kabinet i on je obavestio. „Rekao sam poći ćemo i doći ćemo u Jasenovac i ne brinite bićemo korektni, poći će možda jedna kamera sa nama, jer ćemo da objavimo događaj kad se završi, da se izbegne provokacija i samo ćemo da obavestimo javnost da smo to uradili. Razlog je sramota da 81 godinu od kada je osnovan jedan od najstrašnijih nacističkih logora smrti u Evropi – da ni jedan srpski predsednik nije bio u Jasenovcu. Ja sam bio u dva navrata, ali ne kao predsednik. Rekao sam da želim da odem za vreme mandata, da pokažem poštovanje prema srpskim žrtvama, da ih nikako nećemo zaboraviti, naravno i romske i jevrejske, žrtve koje su na monstruozan način ubijane i ništa više od toga. U četvrtak 14. jula u 11 časova, u prostorijama Predsedništva, otpravnica poslova Bogdan došla je da prenese iskrenu molbu premijera Plenkovića i ministra Grlić Radmana da predsednik Vučić ne ide u Jasenovac. Preneli su da su zbunjeni, da su za posetu čuli neslužbeno“, rekao je Vučić.

Naveo je da je njegova savetnica tada njoj prenela da Vučić namerava da ide u privatnu posetu, bez posebnog medijskog pokrivanja i da svakako ne bi davao izjave koje bi značile provociranje.

„Pošto me obavestila ja sam bio kriv, rekao sam da mi ne pada napamet da slušam te besmilice da nije vreme u ovo ili ono doba godine i da sam želeo samo da položim cvet. I onda smo dobili ceo ovaj cirkus od pola 8 u nedelju ujutro, bez da smo mi bilo šta uradili. Zamislite naš greh se svodi na to da sam želeo da uđem u zemlju EU i da položim cvet na mestu gde bismo mi rekli stotine hiljada, a računam da Hrvati ako poštuju Tuđmana – rekli desetine hiljada, ubijenih u Jasenovcu. Čini mi se nekako nelogično da pokušate da zabranite da se nešto tako dogodi i da pravdate sve to pričama o provokacijama i ne znam čemu… Argument 1 da sam to radio uoči Oluje je neistina, da ne kažem da je laž, jer sam to tražio od septembra prošle godine kada je obeležavanje Oluje završena. To – da to nije odlazak na more – pa baš zato što nije odlazak na more, jer ja na more ne želim da vidim. Mnogo građana odlazi na more u Hrvatsku, hvale se, čestitam im, ja ne želim da idem na more u Hrvatsku, ne želim da more, ne zanima me. Mene zanima Jasenovac. Pod tri, ovde neki tvrde da je Tadić bio – nije bio, ja ne znam šta radi privatno… Sudbina Jasenovca je jeziva u svakom smislu, ne samo zato što je bio po monstruoznosti bio najveći na tlu Evrope, iako ne najveći po broju ubijenih, taj logor nikada nije oslobođen, taj logor ni partizanske ni četničke jedinice nisu napadale, mnogo su se čudne stvari dešavale oko Jasenovca i oko drugih logora na teritoriji NDH“, naveo je. Rekao je i da Tito nikad nije bio u Jasenovcu.

Oluju su podsvesno povezali sa Jasenovcem, ja to nikad nisam učinio, rekao je Vučić.

Rekao je da „smo mi na evropskom putu i da verujemo u slobodu kretanja kao na najvišu vrednost EU“. Spremao sam pasoš, običan ili diplomatski, da predam na granici, dodao je, konstatujući da kao da je želeo da ide u zabranjeni grad. „Ili su Srbi mogli da idu od njega od 1941 – 1945. Što se nas tiče, mi ćemo imati civilizovani komunikaciju zbog Srba u Hrvatskoj i Hrvata ovde“, rekao je. Osvrćući se na pisanje medija, rekao je da nema problem sa tim što ga nečiji mediji ne podnose, upitao je jel on kriv što Srbija ima veći suficit sa Hrvatskom ili što je njegov otac posmrče ustaške žrtve, što su sedam kuća Vučića spalili…

Kaže da 2. septembra prošle godine, kad je poslao zahtev, nije bilo ni rata ni sankcija Rusiji.

O ukrajinskom avionu

Kakve veze ima neki avion – ne razume, Ukrajinci vozili ukrajinskim avionom, danas samo oni mogu da prevoze – samo oni imaju velike četvoromotorce avione i Rusi i Belorusi ali oni su pod sankcijama, navodi. Nažalost dogodila se tragična nesreća, nije bilo opasnog materijala, to su bile vežbovne i osvetljavajuće mine, rekao je. Ne razumem šta smo hteli tačno da sakrijemo, upitao je.

Rekao je da razume Hrvate zašto ga mrze, da bi možda isto postupio, ali da bi malo bolje, a ne tupave razloge smislio.

„Kažu da je „strašna provokacija“ za tužbu za ubistvo na Ptrovačkoj cesti. A nije provokacija to što ste ubili decu od šest, devet i 13 goidina, nego je provokacija da oni koji su ih ubili treba da odgovaraju“, rekao je.

Shvatili smo da je Jasenovac za nas zabranjeno mesto, rekao je. Biće, kako kaže, zbog naše dece velikih promena u našem obrazovnom sistemu i da će se ulagati u virtuelne projekcije, filmove, knjige i prevodiće se sve to na druge jezike da ljudi znaju šta se dogodilo Jasenovcu.

„Kao što mi nemamo pravo da nipodaštavamo i da ne govorimo sa najvišim pijetetom o žrtvama drugih naroda, poput Bošnjaka i nekih drugih, tako ne smemo da dozvolimo da naše žrtve budu bacane pod noge. Kad god negde planiramo da idemo, i privatno, što nam nije obaveza, nema te konvencije koja to govori – kad god sam išao na teritoriju BiH uvek bih sve obavestio o mom dolasku, tipkam telefon, obavestim bakira Izetbegovića, Komšića, uvek to uradim iako nemam obavezu“, rekao je.

Treći put kontaktirao samo sa Pupovcem

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da ni sa kim nije kontaktirao od predstavnika hrvatskih vlasti, osim sa Miloradom Pupovcem.

„Ne znam ni o čemu da razgovaram. Ja imam veliko poštovanje prema svima njima. Ja da se nekome dodvoravam, neću dok sam živ. Mene ne zanima more, mene zanima moja zemlja, mene zanima moj narod i zanima me dobra saradnja sa njima, to nije pitanje pomirenja, ovo je pitanje poštovanja žrtava. Uvek ćemo drugačije da gledamo i na NDH, i na Oluju, oni će da slave, mi da tugujemo, i jedni i drugi imamo svoje razloge“, kaže on.

Predsednik je pročitao imena svih hrvatskih zvaničnika koji su u prethodnom periodu posetili Srbiju.

„Za mene je polaganje cveća i odavanje počasti srpskim mučenicima od najvećeg značaja, kad god mi blagoizvole odobriti, nego se plašim da od ta posla nema ništa. Mogli su da mi kažu da mi je neko skinuo ratkapnu sa automobila, pa da to bude razlog“, rekao je Vučić.

Pokušao je, dodaje, u tišini da ode.

„Pokušao sam pre devet meseci, pa nije bilo vreme, nije bilo vreme ni pre četiri meseca, slušajte me šta vam kažem – neće nikad biti vreme“, kaže on.

Zamolio je one koji mu zameraju da mu „ne zameraju što je želeo u Jasenovac, a ne u Rovinj“.

Na pitanje novinarke NewsMax Adria da li je protiv mora ili samo protiv hrvatskog, Vučić je rekao da se to zove „Jadransko, a ne hrvatsko more“.

„Ali dobro da ste me vi sa N1 i Nova S obučili. Obožavam to more, to more je fantastično, ne ljutite se što mi je Jasenovac važniji od svakog mora, to je ono što mi je važno. Znam ja šta vam je namera bila, da kažete kako je Vučić šovinista, mrzi Jadransko more, ja obožavam Jadransko more, ali mnogo više od tog obožavanja mi je stalo do Jasenovca i srpskih žrtava“, rekao je.

Kako je rekao, jednom je u Jasenovcu bio sa šest, sedam ili osam godina, a jednom 2011. godine.

Vučićević o pretplati RTS-u zbog izveštavanja

Vlasnik Informera Dragan J. Vučićević pitao je predsednika zašto se ne ukine pretplata za RTS, zato što je, kako on smatra, to „medijski servis Hrvatske“, jer je u jučerašnjem Dnevniku 2 u prilogu u Jasenovcu najviše bilo „ministra vanjskih poslova Hrvatske“.

Vučić je rekao da je „on kriv za tu pretplatu“.

“Ovako ili onako morate da platite televizije, uvek ide preko leđa građana. Ja mislim da je RTS u načelu jedna pristojna televizija, ja sam jutros video Dnevnik, nisam video sinoć. Imao bih primedbe, ali to je valjda dobro da bih imao primedbe, ali to je deo našeg vaspitanja i naše kulture, da smo se uvek izvinjavali. Da Gaga Antonijević nije skupio petlju da napravi film o Jasenovcu, mi nikad ne bismo našli nikog da napravi film o Jasenovcu, niko nije hteo, niko nikad neće, jer niko neće da se zamera Rovinju, Dubrovniku i Zagrebu. Gaga je hteo i smeo, odlikovao sam ga, da može za života da se spomenik napravi, tražio bih to, zato mu tako besomučno napadaju film. Razumeo sam vašu primedbu, gledaću šta možemo da uradimo, da bolje rade i da manje vaših para dajemo. Na posao, mnogo toga je pred nama, da nastavimo da radimo, da se spremamo za jesen i zimu. Imaćemo mir sa Hrvatima, imaćemo bolje odnose jednog dana, a kad će oni doći, o tom potom, ali svakako gore ne možemo da imamo“, rekao je Vučić.