Двоцифрено повећање плата и пензија у наредном периоду

Двоцифрено повећање плата и пензија у наредном периоду

16/07/2022 Off By BERB

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug

 

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је данас да ће Влада учинити све што је неопходно да од 1. јануара минимална зарада буде повећана са садашњих 35.000 динара на 40.000 динара и најавио да ће пензионери прво увећање примања, од укупно два, имати 1. новембра од девет одсто.

Мали је у изјави агенцији Танјуг рекао да када је минимална зарада у питању, јесте реално да буде 40.000 динара и навео да је рок до 15. септембра да се дефинише износ минималне зараде за следећу годину.

Нама је намера да идемо на двоцифрено повећање минималне зараде, под условом да се послодавци и синдикати договоре, да то по први пут буде зарада од 40.000 динара, истакао је Мали и  подсетио да је 2011. године минимална зарада била 15.700 динара.

Министар финансија је напоменуо да ће се то повећање одразити и на остале плате и отворити веома велики простор код послодаваца, због чега ће држава терет тог повећања преузети на себе.

Ми ћемо изаћи са предлогом да тај износ који би послодавци дали за повећање минималне зараде радницима опет покрије држава кроз повећање неопорезивог дела дохотка и кроз смањивање неких доприноса. О томе ћемо још разговарати са њима, тако да послодавце то ништа не кошта, а да корист имају запослени у Србији, објаснио је министар финансија.

Он је оценио да је једини приступ у условима кризе и раста инфлације да се минималац повећа изнад стопе инфлације, тако да запослени добију већа примања у реалном износу.

Мали је нагласио да се за јесен, осим тога, планира и пакет повећања плата у јавном сектору које ће, такође, бити двоцифрено, као и повећања пензија.

Имаћемо повећање пензија од укупно 19,1 одсто наредне године у односу на ову, с тим што ће од 1. новембра ове године бити повећане за 9 одсто, а од 1. јануара додатних 11,2 одсто. Дакле, на просечну пензију то нам је повећање за 2023. годину у односу на 2022. од 19,1 одсто, напоменуо је Мали.

Министар финансија је нагласио да се ради о највећем повећању пензија до сада усмереном на заштиту животног стандарда пензионера и да то показује колико Влада брине о њима.

Уколико све буде како треба, нама ће просечна пензија наредне године бити 310 евра, а данас је 265 евра. Дакле, идемо ка оном циљу да до краја мандата наредне Владе просечна пензија буде 500 евра, а просечна плата 1.000 евра. То нам је крајњи циљ од кога не одустајемо и ово су управо кораци који нас воде ка остварењу тог циља, истакао је министар финансија.

Он је навео да ће са планираним повећањем минималца и плата у јавном сектору наредне године, просечна плата износити 710 евра, а у другој половини 2023. године и већа.

Још једном потврђујемо снагу и стабилност наших јавних финансија. Управо су у току огромна криза и изазови, али показујемо да су нам грађани на првом месту, рекао је он.

Мали је поручио да ће Влада наћи новац за гас, нафту и струју, као и за све друго што је потребно, али и за повећање плата и пензија.

То је једини начин да идете напред и мислим да нашу одговорност и одговорност наше економске политике на овај начин најбоље показујемо. Не заустављамо инвестиције, оне теку, у Србији се гради и ради, бавимо се енергетском кризом, набављамо све што је потребно да бисмо ову зиму презимили са што мање негативних последица и повећавамо животни стандард грађана, указао је Мали и додао да се то чини кроз поделу ваучера, једнократне помоћи и максимално повећање плата и пензија.