Susret Vučića sa patrijarhom, članovima sinoda SPC i Dodikom

Susret Vučića sa patrijarhom, članovima sinoda SPC i Dodikom

16/07/2022 Off By BERB

Foto: Prrdsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas Njegovu svetost patrijarha srpskog g. Porfirija, kao i članove Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve i srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.  

 

Predsednik Vučić je informisao goste o toku razgovora koji se pod okriljem Evropske unije vodi o Kosovu i Metohiji, o situaciji u srpskim sredinama u južnoj srpskoj pokrajini, ali i ekonomsko-socijalnoj situaciji u Srbiji i njenoj međunarodnoj poziciji.
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik upoznao je sagovornike sa situacijom u BiH, sa posebnim osvrtom na Republiku Srpsku, kao i svim teškoćama sa kojima se srpski narod suočava zapadno od Drine.
Patrijarh srpski g. Porfirije i članovi Sinoda Srpske pravoslavne crkve ukazali su na neophodnost postojanja nacionalnog jedinstva i očuvanja vitalnih interesa srpskog naroda u celini. U skladu sa tim, izrazili su zabrinutost za poziciju veronauke u srpskom prosvetnom sistemu i zatražili podršku od predsednika Srbije kako bi pozicija države po tom pitanju bila promenjena.
Istovremeno, predstavnici SPC tražili su od predsednika Vučića da bude posvećen zaštiti tradicionalnih normi srpskog društva, posebno očuvanju i negovanju najviših porodičnih vrednosti, kao temelja na kojem počiva celokupna zajednica.
Na kraju, članovi Svetog sinoda SPC zatražili su od predsednika Vučića i srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika da istraju u vođenju samostalne i nezavisne spoljne politike.