CIPRAS PRIHVATO USLOVE KOJE SU POSTAVILI KREDITORI

CIPRAS PRIHVATO USLOVE KOJE SU POSTAVILI KREDITORI

01/07/2015 Off By

U pismu na dve stranice, koje je upućeno Evropskoj komisiji, Međunarodnom monetarnom fondu i Evropskoj centralnoj banci, objašnjava se jučerašnji zahtev Grčke da dobije produženje programa isplate finansijske pomoći, kao i zahtev da dobije novi, dvogodišnji zajam


cipras

Agencije

GRČKI premijer Aleksis Cipras poslao je sinoć pismo u kojem navodi da će prihvatiti uslove koje su postavili kreditori prošlog vikenda, uz neke manje izmene, prenosi danas “Finanšel tajms”.

U pismu na dve stranice, koje je upućeno Evropskoj komisiji, Međunarodnom monetarnom fondu i Evropskoj centralnoj banci, objašnjava se jučerašnji zahtev Grčke da dobije produženje programa isplate finansijske pomoći, kao i zahtev da dobije novi, dvogodišnji zajam.
Cipras u pismu navodi da će prihvatiti sve reforme sistema poreza na dodatu vrednost, sa jednom izmenom: da se zadrži specijalni popust od 30 odsto za Grčka ostrva, od kojih su mnoga udaljena od kopna i u regionima koji se teško snabdevaju.
U pogledu reformi penzijskog sistema, Cipras je zatražio da pomeranje granice za odlazak u penziju na 67 godina do 2022. godine počne u oktobru, a ne odmah.
On je, takođe, zatražio specijali “grant solidarnosti” za siromašnije penzionere, za koji navodi da bi trebalo da bude ukinut do decembra 2019. godine sporijim tempom nego što to zahtevaju kreditori.
“Helenska Republika spremna je da prihvati sporazum sa sledećim amandmanima, dodacima i razjašnjenjima, u okviru produžavanja ističućeg programa isplate pomoći i novog /trećeg/ sporazuma o zajmu, za koji je zahtev podnesen danas”, napisao je Cipras.
On je dodao da su amandmani koje predlaže Grčka “konkretni” i da “potpuno poštuju čvrstoću i kredibilnost uređenja sveobuhvatnog programa”.
Ministri finansija zemalja evrozone razmotriće Ciprasov novi predlog u telefonskoj konferenciji u 17:30 časova po srednjoevropskom vremenu.<


REGION

ndskkkopMAKEDONIJA POVLAČI NOVAC IZ GRČKIH BANAKA

U saopštenju NBM pozivaju SE banke u Makedoniji da “povuku sve depozite i zajmove iz banaka u Grčkoj,

 

 

toma256BERANE PROGLASILO NIKOLIĆA ZA POČASNOG GRAĐANINA

  U pismu predsednika Nikolića istaknuta je zahvalnost zbog odluke lokalnog parlamenta Berana, a dodatnu težinu toj odluci

 

dacic kocijasDAČIĆ: EU DA POKAŽE DA LI JE ZA ILI PROTIV PODIZANJA ZIDOVA

Dačić je podsetio je da je kao ministar unutrašnjih poslova imao tri sastanka sa kolegama Austrije i Mađarske

 

bugSOFIJA: STEFANOVIĆ RAZGOVARAO SA BUGARSKOM KOLEGINICOM RUMIJANOM BAČAROVOM

  U Srbiji je od početka godine oko 32.000 osoba izrazilo nameru da traži azil“, precizirao je Stefanović