Србија за поштовање међународног права и мирно решавање спорова

Србија за поштовање међународног права и мирно решавање спорова

14/07/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас новим амбасадором Украјине у Србији Володимиром Толкачом са којим је разговарала о актуелној ситуацији у овој земљи и могућностима подршке украјинском народу и избеглицама који се налазе у Србији.

 

Председница владе изразила је дубоку забринутост и жаљење због ситуације у Украјини и истакла да две земље и народа имају традиционално добре и пријатељске односе. Према њеним речима, Србија је опредељена за поштовање међународног права, уважавање територијалног интегритета Украјине и мирно решавање спорова, и спремна да пружи сву могућу помоћ и подршку избеглима из ове земље, који тренутно бораве у Србији.

Амбасадор Толкач захвалио је на хуманитарној помоћи коју Србија пружа угроженим украјинским цивилима, као и на хуманим условима по највишим стандардима које омогућава расељенима, укључујући и боравишне и радне дозволе. Украјински амбасадор представио је план опоравка и обнове земље и позвао Србију да подржи ове активности.

Председница владе поновила је да се Србија залаже за мирно решавање спорова и подржава све напоре који су усмерени на преговоре две стране и нагласила да ће Србија са пажњом наставити да прати ситуацију и пружа подршку украјинском народу.