Подигнута старосна граница за вантелесну оплодњу о трошку државе

Подигнута старосна граница за вантелесну оплодњу о трошку државе

14/07/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници измењену Уредбу о плану здравствене заштите из обавезног здравственог осигурања у Републици Србији за 2022. годину, којом ће бити омогућена вантелесна оплодња женама старости до 45 година, уместо до 43, као што је било до сада.
Влада Републике Србије је овом одлуком омогућила већем броју жена, у брачној или ванбрачној заједници, да путем вештачке оплодње финансиране из обавезног здравственог осигурања, добију прво или друго дете до 45 године старости.

Полазећи од потребе да се омогући што шири обухват жена код којих постоје медицински услови да се на један од наведених начина (стимулисани поступци биомедицински потпомогнутог оплођења и криоембриотрансфера) остваре као мајке, а породице добију дете или децу, било је неопходно изменити План здравствене заштите у том делу. Овим решењем остварује се и један од задатака популационе политике – решавање проблема неплодности у Републици Србији.

Влада Србије допунила је на данашњој седници одлуку о ограничењу висине цена основних животних намирница и то у делу који се односи на цене свињског меса, као и на ограничење марже при продаји пилећег меса.
Донетом одлуком биће омогућено снижавање цене у односу на просечне цене у продавницама, и то свињске плећке за 173 динара по килограму, свињског врата за 218 динара по килограму и свињске слабине за 150 динара по килограму, док ће истовремено бити омогућена нивелација цене свињског бута.
Влада Србије донела је, такође, одлуку и о ограничењу висине марже при продаји пилећег меса на максимално 10 одсто.

Чланови владе донели су измењену одлуку о привременој забрани извоза Евро дизела EN 590, којом се она продужава са седам на 14 дана, а у циљу спречавања несташице овог нафтног деривата, проузроковане глобалним поремећајем на тржишту.

На данашњој седници донета је одлука о привременом укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Арапске Републике Египат, с обзиром на то да се очекује повећан број туристичких посета држављана ове земље, као и потенцијалних инвеститора, а како би се створио повољнији пословни амбијент и унапредили билатерални односи. Одлука је једностраног карактера и након њеног ступања на снагу, држављани Египта, носиоци обичног пасоша, моћи ће у периоду од 30. јула до 30. септембра ове године да улазе, транзитирају и бораве на територији Србије до 30 дана.
Одлука се примењује под условом да они путују у оквиру организоване туристичке групе и да поседују потврду о уплаћеном туристичком аранжману, доказ о обезбеђеном повратку у државу порекла и позивно писмо туристичке агенције из Србије која је организатор путовања.