Србијa на Међународној изложби Тријенала у Милану

Србијa на Међународној изложби Тријенала у Милану

12/07/2022 Off By BERB

Foto: kultura.gov.rs

 

Србијa ће се први пут бити представљена на Међународној изложби Тријенала у Милану пројектом Ивана Мангова „Infinity of Structure“ који ће у четвртак, 14. јула 2022. године, отворити потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић.

 

Пројекат Мангова и ауторског тима који чине уметници Марко Лађушић, Александар Вац, Дориан Јовановић и Марко Тодоровић, на 23. Миланском тријеналу под називом „Unknown Unknowns. An Introduction to Mysteries“ изабран је на конкурсу Музеја примењене уметности у Београду. Комесарка наступа је Биљана Јотић, а кустоскиње су Биљана Јотић и Наташа Радојевић.

„Infinity of Structure“ је антрополошка визија савремене уметности, са циљем да истражи однос човека са непознатим кроз урођену потребу за стварањем светих симбола. Коришћењем српских средњовековних орнамената као полазишта ствара се нова стварност уношењем слојева савремене уметности. Поновљени средњовековни мотиви скривени у живом ритму слободних структура, кроз готово микроскопски приступ аутора, преклапају се данас и јуче – оно што је потиснуто се враћа, оно што је невидљиво проналази пут.
Тријенале у Милану је институција у којој се уметност, дизајн, креативност и технологија, традиција и иновативност сусрећу и спајају. Место на коме изложбе, сусрети, конференције и перформанси подстичу јавну дебату и размишљање о кључним проблемима нашег друштва. Миланско тријенале представља једну од водећих институција културе у свету, преносећи комплексност савременог света кроз различите уметничке облике: дизајн, архитектуру, визуелне, сценске и извођачке уметности. Основни циљ Тријенала је проналажење проширених и иновативних начина размишљања, спајајући искуства различитих култура и језика.
Међународна изложба која носи назив „Unknown Unknowns. An Introduction to Mysteries“ разменом између уметности и науке и померањем погледа са антропоцентричне извесности има за циљ да помогне посетиоцима да се упусте у узбуђење тражења, изненађења и осећања крхкости пред пространством мистерија. Изложба истражује непознато свуда око нас, у потрази за односом који није однос присвајања, већ дељења и обухвата низ изложби које отварају интердисциплинарне перспективе и тачке сагледавања и промишљања.

Међународну изложбу Тријенала у Милану, 23. по реду, дизајнира архитекта Франсис Кере (Francis Kéré), док је кустоскиња Ерсилиа Ваудо (Ersilia Vaudo), астрофизичарка и директорка Канцеларије за диверзитет у Европској свемирској агенцији (ESA). У организацији Миланског тријенала, а под покровитељством „Bureau International des Expositions“ (BIE), међународна изложба је пажљиво структурирана од стране Саветодавног одбора који чине Ерве Шандез (Herve Chandès), генерални директор „Fondation Cartier pour l’art contemporain“, потом Емануеле Коча (Emanuele Coccia), филозоф и професор на „École des Hautes Études en Sciences Sociales“ у Паризу, затим Џозеф Грима (Joseph Grima), кустос, архитекта и аутор, Сара Ишиока (Sarah Ichioka), урбанисткиња, кустоскиња и ауторка, Марјана Сиракуза (Mariana Siracusa), дизајнерка и истраживачица и Венг Линг (Weng Ling), кустос и оснивач „Arts Innovation“.