Чување природних богатстава Србије је обавеза свих

Чување природних богатстава Србије је обавеза свих

07/07/2022 Off By BERB

Фото: Соња Џинкић Јовановић

 

Транзициони процес, прелазак са линеарне на циркуларну економију захтева и подразумева одређене реформе, које обухватају и реформе на тржишту рада, рекла је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић поводом отварања Јавног позива за иновативна решења за декарбонизацију која доприносе праведној зеленој транзицији у Србији.

 

Говорећи о реформама на тржишту рада које се планирају у наредном периоду, министарка Кисић указала да је услед преласка са линеарне на циркуларну економију, неопходно увести и нове едукације и преквалификације, као и радити на унапређењу знања и свести о значају циркуларне економије.
„Потребе за одређеним занимањима, чије су активности биле штетне по природу ће престати, али ће се са друге стране отварати нова радна места, која ће, према почетним проценама, донети више десетина хиљада радних места у Србији“, истакла је Кисић.
Министарка Кисић је истакла да је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања веран и одан партнер у процесу стварања зелене одрживе економије и подсетила да је значајан део у новој Стратегији запошљавања у Републици Србији посвећен и циркуларној економији.
Србија је богата земља, земља која је препуна природних богатства, а циљ и обавеза свих нас заједно јесте да та богатства штитимо и чувамо, указала је министарка Кисић.
Поводом обележавања традиционалног јапанског празника министарка Кисић и јапански амбасадор Њ.Е. Такахико Kацумата су на дрво бамбуса, у Ботаничкој башти на папирићима оставили поруке, које се традиционално пишу на овај дан.
„Природа је као дете – колико је чуваш, бринеш о њој и љубави јој пружаш, она ће ти сутра то безгранично вратити и тако захвалити“, написала је министарка Кисић.
Јавни позив расписао је Програм Уједињених нација за развој (УНДП), у партнерству са Министарством рударства и енергетике и Министарством заштите животне средине, уз подршку Владе Јапана, у оквиру пројекта „Праведна зелена транзиција и декарбонизација у Србији“.