Обележена 80. годишњица битке на Kозари

Обележена 80. годишњица битке на Kозари

03/07/2022 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Изасланик председника Републике Србије Александра Вучића министар унутрашњих послова Александар Вулин присуствовао је данас у Мраковици обележавању осамдесете годишњице од почетка битке на Kозари.

 

Изасланик председника Србије министар унутрашњих послова Александар Вулин истакао је да не постоји нити једна генерација Срба која није доживела своју Kозару и страхоте мучења и убијања, те да су кроз историју Срби убијани само зато што су Срби.

„Да је правде, да је истине, данас бисмо о Kозари говорили као страшном, великом, нечовечном страдању, као нечему што се десило једном и никад више, али Kозара се десила и пре и после Kозаре и нема генерација у историји српског народа који није доживео Kозару. Нема генерације ни пре ни после Kозаре ко није доживео да му дете, оца, мајку одведу и да се више никада не врате. За све на свету маљ је алатка, а кад Србину кажеш маљ, он помисли на усташу у Јасеновцу, он помисли на звук оних белоглавих, светих дечјих главица које су усташки крволоци маљевима разбијали. Нема ниједне генерације у историји српског народа који нема своју Kозару. Некад су Србе на овим планинама убијали и набадали на кочеве, зато што су хришћани, некад зато што су били вере онога ко је пуцао на Франца Фердинанда, некад зато што су били једини антифашисти у Европи, некад зато што нису одговарали, што није требало да се роде ту где су се родили, али увек су их убијали зато што су Срби”, поручио је изасланик председника Републике Србије и министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Изасланик председника Србије министар унутрашњих послова Александар Вулин истакао је да Европу не боле српске сузе и патња и да у прилог томе говори и чињеница да нико од страних званичника није дошао нити у Братунац нити на Kозару да се поклони српским жртвама и затражи опрост у име својих предака.

„Сами смо, ево овде у првим редовима који се увек остави за најугледније, за најдраже или најважније нема никога ко се не одазива на српско име и презиме. Нема странаца, нема високих представника, нема баш никога да подели и наш бол. Је ли 30 хиљада уморених Срба мало? Је ли премало, за једно опрости, је ли премало за једну сузу, је ли премало 30-40 хиљада покланих, уморених, је ли премало да неко буде у првом реду, ко није из српског народа, да клекне, да замоли, да тражи опрост, у име својих предака и својих очева, у име наше деце која никада нису постали преци. Је ли премало 30 хиљада побијених и покланих Срба да неко овде буде и затражи опрост на овом и на оном свету? Ни јуче у Братунцу баш никога. Kолико Срба треба да буде побијено и поклано да би неко дошао и затражио опрост и на овом и на оном свету?”, упитао је изасланик председника Србије министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Изасланик председника Републике Србије Александра Вучића министар унутрашњих послова Александар Вулин истакао је да је дужност ове генерације политичара да створи српски свет како се Kозара, Јасеновац и “Олуја” никада више не би десили српском народу.

„Дужност ове генерације је да створи српски свет. Не ствара се српски свет да би неком претио, већ се ставра српски свет да се не би Kозара поновила. Деценијама смо мислили да се Kозара неће и не може поновити, јер смо ћутали о Kозари и Јасеновцу, а онда су дошле “Олује”. Да не би било “Олуја”, да се не би понављале слике бескрајних прогнаника, морамо створити српски свет и од Срба направити јединствен политички народ као што је и сваки други под капом небеском, сваки који хоће да траје и сваки који хоће да опстане”, истако је изасланик председника Републике Србије министар унутрашњих послова и поручио да су Србија и српски народ увек били на правој страни историје, те да данашња Србија коју води председник свих Срба Александар Вучић брине о свим Србима где год да они живе.

„Немојте нас ви чији су очеви палили Kозару, немојте нас ви који сте правили Јасеновац непокајани учити на којој страни треба да будемо, чему да се радујемо и које вредности да прихватамо као своје. Наше су вредности вредности због којих људска бића могу да се назову људима. Срби никада не бирају погрешну страну, гледајте на којој страни су Срби, гледајте шта мисле и шта осећају и знаћете где је правда, где је истина. Србија коју толико бескрајно волимо, слободна, усправна Србија коју води председник свих Срба, Александар Вучић, није Србија која ће заборавити где су Срби. Ово је Србија која чува, брине, пази, Србија која никоме не прети и која ће учинити скоро све за мир, али за слободу баш све”, поручио је изасланик председника Републике Србије министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Изасланик председника Републике Србије министар унутрашњих послова Александар Вулин, српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, представници СУБНОР-а Србије и Српске и друге високе званице положили су венце на споменик Револуцији који сведочи о великом страдању Срба на Kозари од стране усташа и немачких фашиста током Другог светског рата.