Уручено нових 49 уговора о самозапошљавању у Нишу

Уручено нових 49 уговора о самозапошљавању у Нишу

01/07/2022 Off By BERB

Foto: Tijana Radivojević

 

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић уручила је нових 49 уговора о самозапошљавању у Нишу, који представљају једну од мера активне политике запошљавања, и том приликом поручила да верује да ће сви корисници овај подстицај искористити на најбољи начин, развити своје бизнисе и бити у прилици да ускоро и сами запошљавају нове људе.

 

Министарка Кисић навела је да овај подстицај представља веома добар начин да се људима пружи шанса да раде и зарађују, што је и један од циљева Владе Републике Србије.

Кисић је истакла да подаци са евиденције НСЗ-а, за Филијалу Ниш показују одличне резултате.

„До 31. маја 2022. године за Филијалу Ниш евидентирано је смањење незапослености за 21,6 одсто у односу на исти месец претходне године, док је за сам град Ниш, евидентирано смањење стопе незапослености за 22,9 одсто у односу на исти месец претходне године“, истакла је Кисић и додала да иза оваквих резултата стоји велики рад и труд, како државе, тако и самог Града Ниша.

Када су у питању мере активне политике запошљавања, за град Ниш, за ову годину Министарство је определило 14,5 милиона динара, док је сам град издвојио 21 милион динара.

„Ово показује, не само спремност, већ и успех града Ништа да издвоји средства за запошљавање. Надам се да ће овакве добре резултате имати и други градови“, навела је Кисић.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић истакао је да је до сада, на нивоу целе државе, закључено 2500 уговора о самозапошљавању, као и да је до краја године у плану да их буде око 4000.

Када је у питању Град Ниш, поред ових 49 лица, захваљујући подстицају државе и локалне самоуправе, близу 190 лица је укључено у програм самозапошљавања, за који је, како каже Мартиновић, интересовање грађана највеће.

Градоначелница Града Ниша Драгана Сотировска честитала је свима који су довили средства за самозапошљавање и додала да је јој је драго што постоји све више Нишлија који желе да започну своје бизнисе. Она је истакла да ће Ниш, уз подршку НСЗ-а, као и до сада, наставити да подржава све оне који имају добре бизнис идеје.

Након уручења уговора, министарка Кисић обишла је власницу „Слатког подрума Конатаревић“ из Ниша Милену Конатаревић Миљковић, која се бави производњом колача, торти и пецива, а која је субвенцију за самозапошљавање добила прошле године и после кратког времена развила сопствени бизнис.