У Вршцу изграђено прво излетиште у потпуности прилагођено ОСИ

У Вршцу изграђено прво излетиште у потпуности прилагођено ОСИ

29/06/2022 Off By BERB

Foto: MINRZS

 

Министарска за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић и помоћница министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић, обишле су излетиште на води у Влајковцу, које је, уз подршку ресорног министарства, Града Вршца и ЈВП „Воде Војводине“, прво излетиште у Србији које је у потпуности прилагођено особама са инвалидитетом.

Кисић је истакла да јој је веома драго када је у прилици да види конкретне резултате заједничког рада ресорног министарства и Града Вршца, а посебно што је овај пројекат завршен за мање од годину дана.
Министарска је истакла да је ово прво излетиште у Србији које је комплетно опремљено потребном опремом за спортски риболов за особе са инвалидитетом, као и целокупном пратећом инфраструктуром.
Кисић је изразила задовољство што особе са инвалидитетом сада имају све потребне услове да се баве спортско-рекреативним активностима.
Овде је изграђена приступна платформа која омогућава спортски риболов особа са инвалидитетом, као и различити помоћни објекти и настрешнице који омогућавају заштиту од временских непогода и великих врућина, истакла је она и додала да је изграђен је и тоалет који је потпуно прилагођен особама са инвалидитетом.
Кисић је додала да на излетишту постоји и простор за роштиљ, као и простор за одржавање радионица које ће окупљати особе са инвалидитетом.
Министарска за рад, запошљавање, борачка и социјална питања навела је да је Вршац одличан пример сарадње града и државе, која показује да се само заједничким снагама остварују сви циљеви.
Ресорно министарство континуирано подржава рад удружења особа са инвалидитетом, истакла је Кисић и додала да када је у питању Јужнобанатски округ, односно Град Вршац, постоји седам удружења и током ове године издвојено је више од пет милиона динара за њихове редовне активности.
Надамо се да ће бити још оваквих лепих идеја и да ћемо заједно стварати још лепшу и богатију Србију – „Србију без баријера“, поручила је министарка.

Градоначелница Вршца Драгана Митровић истакла је да је ово излетиште прави пример како се заједничким снагама може направити нешто лепо, значајно и јединствено, када је у питању побољшање услова живота особа са инвалидитетом.
Председник СХУПИК „Параквад Вршац“ Драган Виторовић навео је да особе са инвалидитетом имају све услове у овом граду за обављање свакодневних активности као и да ову нову платформу тренутно користи више од 50 чланова.
Виторовић је изразио захвалност Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на подршци у реализацији овог значајног пројекта, као и граду који је обезбедио и специјализовани комби превоз за све који долазе на ово излетиште.
Према његовим речима, на излетиште долазе и чланови удружења из других општина, као и да постоји интересовања за посету и удружења из других земаља, као што је Румунија.
Након обиласка излетишта, министарка Кисић обишла је изложбу радова коју су организовали чланови удружења особа са инвалидитетом са подручја Града Вршца, као и Канцеларију за особе са инвалидитетом у Вршцу.