Усвојена уредба о условима и начину доделе и коришћења туристичких ваучера

Усвојена уредба о условима и начину доделе и коришћења туристичких ваучера

27/06/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Влада Републике Србије усвојила је данас Уредбу о условима и начину доделе и коришћења средстава за подстицање унапређења туристичког промета домаћих туриста на територији Републике Србије за 2022. годину, којом су одобрени додатни туристички ваучери у вредности од по 15.000 динара, односно 10.000 динара за оне који су већ искористичи ваучере од 5.000 динара.

 

Право на ваучере, који морају да се искористе до 31. октобра ове године, имају пензионери, незапослени, корисници посебне накнаде, права на негу другог лица, радно ангажована лица чија примања не прелазе 70.000 динара, ратни војни инвалиди, носиоци пољопривредног газдинства, као и студенти.

Применом ове уредбе очекује се значајан допринос у интензивирању коришћења постојеће туристичке понуде у Републици Србији, умањење девизног одлива, али и умањење штетних последица изазваних епидемијом Ковид 19.

Током 2022. године већ је издато, а у знатном делу и искоришћено 100.000 ваучера по 5.000 динара, чиме се стимулише боравак домаћих туриста у земљи и утиче на продужење просечног броја ноћења домаћих туриста.

Имајући у виду да се ова уредба доноси од 2015. године, сасвим поуздано се може рећи да је до сада дала значајне резултате у подстицању домаћег туризма, а с обзиром на то да је сектор туризма и угоститељства највише погођен кризом изазваном епидемијом корона вируса, овај вид подстицања добио је додатно на значају пошто су велики губици донекле ублажени туристичким прометом домаћих туриста.