Покренута Платформа Западног Балкана за културу

Покренута Платформа Западног Балкана за културу

27/06/2022 Off By BERB

Аутор фотографија: Дарио Константиновић

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић, на Министарском састанку за културу у Тирани, данас је истакла да је Србија посвећена регионалној сарадњи и да Платформа за Западни Балкан има значајан потенцијал у процесима евроинтеграција, које су приоритет читавог региона.

„Зато и данашње покретање Платформе Западног Балкана за културу има значајан потенцијал развоја регионалне сарадње на плану културе и може представљати један од њених кључних ослонаца, посебно кроз синергију са другим регионалним иницијативама“, истакла је Гојковић и напоменула да је међу важним иницијативима и „Отворени Балкан“ и да је значајно што је у оквиру недавног самита на Охриду између Србије, Албаније и Северне Македоније потписан важан документ о сарадњи управо у области унапређења културне сарадње.
Гојковић је, говорећи о теми састанка „Улога младих у заштити и промоцији културног наслеђа у контексту Европске године младих“, нагласила да су теме младих и културног наслеђа чврсто повезане и да је Европска година младих добра прилика да се потврди посвећеност сарадњи по овим питањима, истичући да је веће укључивање младих могуће обезбедити кроз пројекте који јачају њихову активну улогу, кроз развој културних потреба деце, као и кроз јачање капацитета омладинских организација.
Гојковић је истакла да међу главне задатке у овом оквиру сарадње спада заштита културне баштине од свих врста изазова и облика угрожавања и додала да је важно направити конкретан корак у решавању ових питања.
„Културна баштина у нашем региону у дугом периоду изложена је различитим облицима угрожавања, што јасно препознају и међународне организације, као што је, пре свега, УНЕСКО. Поред директног угрожавања културног наслеђа, из политичких или вандалских мотива, на делу је и илегална трговина културним добрима који воде порекло из региона. Истовремено, ми се налазимо на рути за кријумчарење уметничких дела која води од Блиског истока ка Западној Европи“, указала је Гојковић.
Министарка културе и информисања је навела да је важна сарадња у искреном покушају да се ова питања реше, као и да је истовремено јасно да без укључења младих у све аспекте те сарадње, тешко да се на дужи рок могу савладати проблеми са којима се суочавамо.
Говорећи о улози младих у заштити културног наслеђа, Гојковић је указала да подаци говоре да у Европи опада интересовање за студије које су у вези са заштитом културног наслеђа, да се осећа недостатак младих у областима као што је архивистика, библиотекарство, конзервација старе и ретке књиге и текстила и да је на регионалном плану потребно осмислити и координисати посебне мере за подстицање младих да се окрену посебно угроженим професијама.
„Те мере, у договору са министарствима просвете, могу да буду посебне стипендије као и волонтерски програми са могућим запослењем најквалитенијих учесника по њиховом завршетку. Упоредо са тим, потребно је радити више на подизању свести најмлађих о значају наслеђа. У сарадњи са локалним музејима и установама културе, морамо развити савремене педагошке програме и финансијски их подржати“, рекла је Гојковић.
Гојковић је истакла да Министарство културе и информисања посвећује изузетну пажњу питању спречавања илегалне трговине културним добрима и укључено је у подизање капацитета МУП-а, Управе царина и Тужилаштва ради ефикасније заштите културних добара у земљи као и на граничним прелазима, као и да је урађена посебна база података за украдена и нестала културна добра и да је у новом Закону о културном наслеђу уведена први пут обавеза за евидентирање несталих и украдених културних добара.
Гојковић је, говорећи о значају европског културног налеђа, међу важним пројектима који вреднује заједничко европско наслеђе, истакла Европску престоницу културе и подсетила да Нови Сад ове године носи ту значајну титулу, као и да је њен главни циљ стварање већег узајамног разумевања и заједништва у Европи, о чему говори и главни програмски наратив Новог Сада 2022 – „За нове мостове“.
Гојковић је закључила да морамо културно наслеђе да учинимо делом наше културне свакодневице и јачамо свест о томе да је поштовање културног наслеђа темељ узајамног поштовања и поверења.
„Морамо имати поверење у младе и њихову способност да граде мостове сарадње и да дубоко разумеју разноликост и повезаност културе и наслеђа у нашем региону. Само је потребно говорити језиком који они разумеју и на начин који је младима близак“, поручила је Гојковић.

Састанак у Тирани, на коме учествују министри културе у региону, отворила је европска комесарка за иновације, истраживање, културу, образовање и младе Марија Габријел и генерални директор Генералног директората Европске комисије за образовање, културу, младе и спорт Темис Христофиду.