Прва награда Европе за “Моју прву плату”

Прва награда Европе за “Моју прву плату”

25/06/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Национални програм „Моја прва плата“ добио је међународно признање у Бриселу, коју додељује организација Emerging Europe. Emerging Europe награде се додељују сваке године иницијативама у региону који обухвата 23 земље Централне, Источне, Југо-источне Европе и Кавказа, а у областима одрживости, иновација и предузетништва.

 

Пројекат “Моја прва плата” освојио је прво место у категорији „Проспертитет“, као најбоља иницијатива у претходној години која у центар економије ставља људе, смањујући јаз између урбаног и руралног развоја, разлика у приходима и развоја тржишта рада. Избор је одредио жири од 23 стручњака широм света и преко 8.300 гласова публике.

“Моја прва плата“ је настала када смо уочили проблем да компаније немају довољно кадрова на тржишту и да траже искусне кандидате, а младе особе тешко добијају прилику да стекну прво радно искуство. Због тога смо у сарадњи са компанијама и младима направили програм у којем држава финансира девет месеци радног искуства, током којих млади стичу знања о основама пословања и свету рада” изјавио је министар финансија Синиша Мали.

Награду је доделио Ентони Ким из Heritage Fondacije, а примио ју је Вукашин Гроздић, саветник председнице Владе Србије.

“Задовољство је било радити на овом пројекту, који се не би десио без подршке која је постојала на свим нивоима и надам се да ћемо наставити са успешном реализацијом и наредне године. Дугорочни циљ програма је да на тржишту рада не остане ниједна млада особа без радног искуства“ изјавио је Гроздиц.

Програм „Моја прва плата“ покренут је 2020. године и до сада су реализована два циклуса чиме је преко 17.000 младих, од којих је 60 одсто жена, код више од 10.000 послодаваца добило прилику да стекне прво радно искуство.

Пројекат спроводи Национална служба за запошљавање уз подршку Кабинета председнице Владе Србије , Привредне коморе Србије, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства финансија, Министарства омладине и спорта и Канцеларије за информационе технологије и електронску управу.

По завршетку првог циклуса програма, више од 90 одсто младих је изјавило да би препоручило овакав начин радног ангажовања својим пријателјима, а више од 80 одсто је исказало интересовање да остане да ради на том радном месту. Охрабрује и податак да би 62 одсто послодаваца који су учествовали у истраживању желело да запосли свог кандидата.