Ухапшено пет особа због прања новца

Ухапшено пет особа због прања новца

24/06/2022 Off By BERB

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду, ухапсили су пет особа због постојања основа сумње да су извршиле кривично дело прање новца.

 

Ухапшени су С. Д. (1969) и Г. Ћ. (1975), одговорно лице једне угоститељске радње, обојица из Алибунара, М. М. (1984), полицијски службеник ПС Алибунар, Ј. Б. (1966), одговорно лице ПД „Унитрговина“ из околине Ковачице, и З. Х. (1974), запослен у том предузећу.

Сумња се да је Г. Ћ., током 2018. године, од С. Д. позајмио 30.000 евра, уз месечну камату од пет одсто, а потом у договору с њим, како би му вратио дуг, на име угоститељске радње у којој је био запослен, подигао наменски кредит од 59.160 евра “за енергетску ефикасност” код Гаранцијског фонда АП Војводине.

Г. Ћ. се терети да је тако добијен новац у динарској противвредности, по налогу С. Д., пребацио на рачун ПД “Унитрговина”, док је новац књиговодствено прокњижен као аванс.

Сумња се да Ј. Б. из благајне подизао новац из дневних пазара и предавао га на руке С. Д. и М. М., да би потом, како би прикрио извршење кривичног дела, наложио З. Х. да сачини лажне фактуре о наводно испорученом грађевинском материјалу.

Претресом стана и других просторија које користи М. М. пронађена је муниција различитог калибра, па ће против њега бити поднета и кривична пријава због постојања основа сумње да је извршио кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.