Отворен Природњачки центар у Овчар бањи

Отворен Природњачки центар у Овчар бањи

24/06/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић отворила је данас, заједно са председницом Владе Аном Брнабић, министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томиславом Момировићем и градоначелником Чачка Милуном Тодоровићем, Природњачки центар у Овчар бањи.

 

Министарка је истакла да је изградња и опремање Природњачког центра само један од пројеката који је ресорно министарство у сарадњи са градом Чачком реализовало у оквиру националне инцијативе за еколошку и туристичку ревитализацију Овчарско-кабларске клисуре.

„Поносни смо на овај пројекат, јер бисер природе какав је ПИО „Овчарско-кабларска клисура“ заслужује свој музеј у којем ће бити изложени експонати карактеристични за ово заштићено подручје. У изградњу и опремање Природњачког центра, у којем се налази део за научно-истраживачке делатности и музеј са поставкама биљног и животињског света, уложили смо скоро 30 милиона динара заједно са локалном самоуправом. С обзиром да се ради о згради некадашње основне школе која је преуређена и адаптирана у музеј природе, важно је нагласити да ће се овај објекат и у будућности користити за едукативне сврхе, као и за развој образовног туризма. У Природњачком центру посетиоци, а нарочито они најмлађи, моћи ће да уче о природи и значају животне средине, што је важно за подизање свести о овој теми и доринос нашем циљу да на нивоу читаве Србије развијемо системско образовање за ову област“, рекла је Вујовић.

Министарка је подсетила да је прошле године Уредбом о проглашењу ПИО „Овчарско – кабларска клисура“ извршена ревизија заштите и дупло повећана површина заштићеног подручја, са 2.250 на 4.910 хектара, као и да је успостављен режим заштите првог степена у одређеним деловима.

Она је нагласила да Министарство, на чијем је челу, сваке године одваја значајна средства за заштићена подручја, а поред редовног управљања, ове године у Овчарско-кабларској клисури ће бити уложено више од 20 милиона динара за уређење приобаља код језера Међувршје.

„Захваљујем премијерки Брнабић, колегама министрима у Влади што су препознали потенцијал и значај Овчарско-кабларске клисуре и покренули пројектне активности, које ће уз адекватно управљање директно утицати на одрживи развој овог заштићеног подручја“, рекла је Вујовић.