Три цркве проглашене за споменике културе

Три цркве проглашене за споменике културе

23/06/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Влада Републике Србије донела је данас, на предлог Министарства културе и информисања, одлуке да се три цркве – Вазнесења Господњег у Дреновцу, Свете Тројице у Брдарици и Светог великомученика Георгија у Мачванском Причиновићу, прогласе за споменике културе, имајући у виду њихов културно историјски значај.

Црква Светог великомученика Георгија сазидана је 1867. године и поседује високу културно-историјску и уметничку вредност, а културни модел примењен у цркви одражава становиште српске црквене уметности и културе 19. века, док је уношењем мобилијара и покретних ствари формирана складна и вредна културна целина.

Црква Свете Тројице у Брдарици, која се налази на територији општине Коцељева, са покретним стварима у њој, такође представља значајну културно-историјску целину. Црква је саграђена 1838. године, док је на њеном месту била црква брвнара, коју је обор-кнез Ранко Лазаревић из Свилеуве подигао 1791. године, из које су сачувани камена часна трпеза, престоне иконе Христа и Богородице са младенцем и надверје. Црква у Брдарици припада групи цркава из 19. века, које су својим архитектонским обликом задржале сећање на цркве брвнаре иако су сазидане од тврдог материјала.

Црква посвећена Вазнесењу Господњем, која се налази у центру села Дреновац, у близини Шапца, саграђена је у периоду од 1863. до 1865. године као монументална једнобродна грађевина, која ће деценију касније послужити као узор градитељима цркве у Накучанима.

Ово здање има културно-историјску вредност као и несумњив друштвени значај, о чему сведочи богата грађа коју чине летописи, записи са маргина старих црквених књига и делимично сачувана архивска грађа.