БДП у првом кварталу ове године износио 4,5 одсто

БДП у првом кварталу ове године износио 4,5 одсто

23/06/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић председавала је данас заједничкој седници Савета за координацију активности и мера за раст бруто домаћег производа (БДП) и Комисије за капиталне инвестиције на којој су анализирани постигнути резултати у привредним областима у првом кварталу 2022. године које утичу на БДП и разматрани кораци које треба предузети како би резултати у свим секторима до краја године били задовољавајући.

 

У првом кварталу БДП је износио 4,5 одсто, док су предвиђања за други квартал четири одсто, речено је на седници. Када је реч о инфлацији, њен пад се очекује у јулу.

Премијерка Брнабић је информисана да је у области пољопривреде у току жетва пшенице, да се очекује нешто мањи принос у односу на прошлу годину због дуготрајне суше која је владала, да су кукуруз и сунцокрет у добром стању, а да се истовремено ради на отварању нових тржишта за извоз воћа и поврћа.

Ситуација у области саобраћаја је значајно боља и ту се бележи раст промента у свим сегментима, посебно у железничком. Истовремено, водни и авио саобраћај постижу значајније резултате у односу на претходни период.

У области заштите животне средине, почетком септембра ће бити расписани тендери за изградњу првих осам постројења за пречишћавање отпадних вода, што је од изузетне важности за побољшање квалитета живота грађана.

 

Када је реч о капиталним инвестицијама, у току је реализација најважнијих пројеката, а међу најважнијима су пројекти саобраћајне инфраструктуре, као и изградња гасног интерконектора са Бугарском.