Гојковић отворила шести „Београдски контрапункт“

Гојковић отворила шести „Београдски контрапункт“

21/06/2022 Off By BERB

Аутор фотографија: Дарио Константиновић

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић отворила је шести „Београдски контрапункт“ који се одржава под називом „Тесла: Инспирација“ и поручила да данас имамо прилику да сазнамо више о утицају који је дело чувеног научника остварило, првенствено у култури и уметности, али и о томе како су његов лик и каријера инспирисали многобројне ствараоце у најразноврснијим сегментима друштва.

 

Министарство културе и информисања као покретач и Завод за проучавање културног развитка у својству реализатора, у фокус овог догађаја ставили су генијалног светског и српског научника, Николу Теслу, рекла је Гојковић и додала да ова, увек актуелна и занимљива тема, уз листу реномираних страних и домаћих учесника из различитих области уметности и науке, гарантују упечатљив културни догађај у главном граду Србије.

„Сигурна сам да ће учесници овог ‘Београдског контрапункта’ дати релевантан приказ Теслиног утицаја на уметност и ствараоце. Оно што будемо данас чули, послужиће многобројним истраживачима у даљој спознаји његовог лика и дела“, напоменула је Гојковић и истакла да ће сви они који нису у довољној мери упознати са појединим аспектима његовог живота или недовољно препознатим интересовањима, имати прилику да на овој конференцији сазнају нешто ново.

„Данашњи скуп и његова тема још једном показују колико су готово све велике личности људске историје биле свестране. Та свестраност није настајала искључиво као плод њихове генијалности или личних афинитета. Поред та два битна момента, она је условљена друштвеним утицајем културе и уметности и њиховом међусобном повезаношћу са другим областима, а на првом месту науком“, подвукла је Гојковић у Југословенској кинотеци.

Гојковић је истакла да се Тесла заслужено сматра једним од највећих научника и проналазача у историји света, попут Галилеја, Њутна или Ајнштајна, да готово упоредо са научном славом коју је стекао, феномен Тесла је постао неизоставни део популарне културе 20. и 21. века.

Приметивши да је чувени научник у свету уметности, најприсутнији на филму, где се као лик појављује у десетинама остварења, Гојковић је подсетила да га има и у бројним књижевним делима, стриповима, друштвеним играма и да је занимљиво да је његов живот поп-културне иконе започео у цртаном филму, у коме се лик Тесле бори против Супермена.

„Био је јунак бројних анимираних филмова, од којих је публици вероватно најпознатији онај домаћи, ‘Тесла и девојчица с лампом’. Пре два дана одјекнула је вест да је италијански аутор Данијеле Меучи, који живи и ради у Београду, објавио графички роман ‘Тесла – човек који је обликовао будућност’, рађен у акварел техници“, рекла је Гојковић.

Министарка културе и информисања је подсетила да ће многи рећи да није случајно што је лик Тесле најприсутнији на филму, с обзиром да је и генијални изумитељ доста слободног времена проводио у биоскопима, али да је поред тога, његов живот, обележен пре свега непрекидним и напорним радом, али и честим променама средине, финансијским турбуленцијама и неконвенционалним начином живота, као да је рађен по филмском сценарију који је много тога, само не незанимљив и досадан.

„Теслини савременици и пријатељи у Њујорку, сведочили су да је знао напамет и у оригиналу многе делове из ‘Горског вијенца’ Петра Петровића Његоша, Гетеовог ‘Фауста’, Пушкиновог ‘Евгенија Оњегина’, Дантеове ‘Божанствене комедије’, Шекспировог ‘Хамлета”, Бајроновог ‘Чајлда Харолда’ и бројних других дела“, подсетила је Гојковић. Према њеним речима исти извори кажу да је од српских писаца нарочито ценио Његоша, Јована Јовановића Змаја, Ђуру Јакшића и Војислава Илића, као и да је највише волео нашу епску поезију.

“Обично се каже да се људи попут Николе Тесле рађају једном у хиљаду година. Као такви, припадају читавом човечанству и вековима након свог физичког одласка не престају да заокупљају људску машту и буду извор и инспирација за бројна велика дела у култури, уметности, науци. Наша је срећа, и нескривени понос, да смо имали сународника који је обележио 20. век и човечанству донео до тада незамисливи напредак“, нагласила је Гојковић и закључила да сагледавајући Николу Теслу из угла ове конференције и њене теме, овом генију и великом човеку још једном одајемо почаст коју несумњиво заслужује.

На скупу учествују уметница из Јерменије Лусине Хованисијан, стрип уметник и дизајнер из Италије Данијеле Меучи, српски физичар Ђуро Коруга, писац Владимир Пиштало и визуални уметници Душан Јововић, Милан Личина и Даница Максимовић.