Подршка зеленим технологијама у домаћој индустрији и привреди

Подршка зеленим технологијама у домаћој индустрији и привреди

21/06/2022 Off By BERB

Foto: privreda.gov.rs

 

Министарка привреде Анђелка Атанасковић присуствовала је данас свечаности поводом пуштања у рад новоизграђенг соларног постројења фабрике „Еко степ пелет“ у Петровцу на Млави и честитала представницима компаније почетак нове фазе зеленог пословања и одрживог развоја.

Министарка Атанасковић истакла је да је домаћа привреда, генератор свеукупног напретка Републике Србије и фокус председника Србије, Владе Србије и свих програма подршке Министарства привреде. Она је навела да је циљ државе да повећа конкурентност индустрије Републике Србије и подсетила да је Влада Србије на предлог Министарства привреде усвојила Стратегију индустријске политике од 2021. до 2030. године са акционим планом за њено спровођење од 2021. до 2023. године,“.
Поздрављајући изградњу соларне електране, министарка је истакла да је дугорочни циљ зелене трансформације привреде – очување ликвидности привредних субјеката пословањем у складу са принципима одрживог развоја. Стратегија индустријске политике до 2030. године, како је навела, посебним мерама пружа подршку управо примени зелених технологија у индустрији и привреди. Данашњим, првим соларним киловатима, фабрика „Еко степ пелет“ потврђује да није само један од гаранта снабдевености огревним материјалима за домаћинства широм Србије, него и сапутник Министарства привреде у реализацији Стратегије индустријске политике Републике Србије од 2021 до 2030.године“, додала је Атанасковић.
Фабрика „Еко степ пелет“ купљена је из стечаја 2017. године. Носилац је жига “Чуваркућа” Привредне коморе Србије којим потврђује да сировинама из Републике Србије снабдева тржиште производима који су 100 одсто домаћег порекла.