Лука Антверпен заинтересована за пројекат нове луке у Београду

Лука Антверпен заинтересована за пројекат нове луке у Београду

20/06/2022 Off By BERB

Фото: Ђорђе Крстић

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић који је данас узвратио гостопримство представницима Луке Антверпен заједничком вожњом бродом у Београду, изјавио је да је једна од најважнијих инвестиција коју морамо да започнемо следеће године је инвестиција у Луку Београд, укупне вредности скоро пола милијарде евра, чиме ће она постати највећа регионална лука и стога морамо пажљиво приступити реализацији овог пројекта.

„Задовољство нам је да смо имали прилику да направимо радни ручак са представницима Луке Антверпен, највеће луке по површини, али и друге највеће луке по претовару робе у Европи. Мислим да нисмо ни свесни колико је наша економија и наша држава напредовала у претходним годинама када смо постали предмет интересовања једног овако важног лучког оператера, не само за западну Европу већ и за цео свет. Србија са свим инвестицијама које спроводи и са великим бројем фабрика које су се отвориле у претходним годинама постаје предмет интересовања највећих економских субјеката у Европи“, истакао је Момировић.
Министар Момировић додао је да импонује интересовање Луке Антверпен и да у овом моменту инвестиоциони талас у водном сектору обухвата улагања у луке у Богојеву, Прахову и Сремској Митровици, поред већ започетих радова у Луци Нови Сад.
Током радног ручка и вожње бродом Филип Десој, генерални менаџер BESIX, председник EIC (European International Contractors) и потпредседник CICA (Confederation of International Contractors Associations) захвалио се у име делегације Луке Антверпен на гостопримству и још једном подвукао заинтересованост ове компаније да учествује у реализацији пројекта изградње нове луке у Београду.
У фебруару ове године на позив управе Луке Антверпен министар Момировић је обишао истоимену луку, највећу по површини у Европи, која запошљава 150.000 људи и представља мотор економског развоја не само Белгије већ и читаве Европске уније.