Očekivani rod pšenice ove godine tri miliona tona

Očekivani rod pšenice ove godine tri miliona tona

19/06/2022 Off By BERB

Foto: rts.rs

 

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da će žetva pšenice početi za desetak dana i da se očekuje rod od tri miliona tona, što je dvostruko više nego što je Srbiji potrebno, ali da će mere kontrole izvoza ostati na snazi.

Nedimović je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, rekao da Srbija proizvede dva do dva i po puta više pšenice nego što nam je neophodno i da je naša proizvodnja dovoljna za ceo Balkan.

Potpredsednik Vlade je opovrgao tvrdnje da je trenutno 900.000 tona pšenice starog roda u silosima, preciziravši da su zalihe do 500.000 tona.

On je ukazao na to da je Vlada na prethodnoj sednici donela odluku o tromesečnim kvotama za izvoz pšenice zbog lakšeg planiranja, dodavši da su veliki zahtevi za izvoz ove žitarice i da je jedna arapska zemlja tražila da joj u jednoj isporuci izvezemo 240.000 tona.

To je polovina onoga što imamo do nove žetve. Odgovorili smo im da prvo treba da vidimo kolika nam je nova proizvodnja. Postoje ove kvote, mogu da se uklapaju, rekao je Nedimović.

Istovremeno, on je naveo da su troškovi proizvodnje pšenice ove godine povećani za 60 do 70 odsto, ali i da je zarada znatno veća, dodavši da je na produktnoj berzi u Novom Sadu u petak kilogram pšenice koštao 38 dinara, a prošle godine je cena u žetvi bila 21 dinar.

Na prinos od pet tona po hektaru, profit neće biti manji od 800 evra, a to je skoro dva puta više nego prošle godine. To je profit kod onih koji imaju svoju zemlju, a ako se uzima u zakup, onda je manjiobjasnio je potpredsednik Vlade.

Nedimović je ocenio da je ovogodišnja otkupna cena malina dobra jer se u valjevskom i šabačkom kraju, gde je prvo počela berba, plaća 600 dinara za kilogram, napomenuvši da problem predstavlja nedostatak berača.

On je rekao i da je izvoz voća u Rusiju stabilizovan, mada su troškovi transporta znatno povećani, dodavši da je Srbija u poslednjih mesec dana izvezla više jagoda nego u istom periodu prošle godine kada nije bilo rata.

Otvorili smo nove tačke, idemo preko Turske, preko baltičkih zemalja i sve to funkcioniše mnogo bolje nego u martu i aprilu. Otklonjen je i problem izvoza jabuka u Rusiju, ali poteškoću predstavlja logistika, jer je transport jednog kontejnera voća koštao 4.000 evra, a sada je 11.000 evra, predočio je Nedimović.