Унапређен програм за рад у иностранству радника FCA Србија

Унапређен програм за рад у иностранству радника FCA Србија

18/06/2022 Off By BERB

Влада Републике Србије и руководство Stellantis-a састали су се поново како би потврдили оно што је већ договорено током претходних разговора а у вези са фазом трансформације.

 

Циљ је био да се дефинишу следећи кораци у трансформацији фабрике у Крагујевцу, што у овој фази подразумева, као ставку од великог значаја, понуђено привремено премештање у иностранство и последично покретање активности инсталирања нове електричне платформе у фабрици у Србији за производњу компактних возила од средине 2024. године.

Што се тиче плана трансформације, Stellantis је унапредио програм који се тиче рада у иностранству (током периода од 18 до 24 месеца) на следећи начин:

• Потврђено обавезивање Stellantis-a да ће гарантовати радна места запосленима FCA Србија који ће провести један период у иностранству након што се врате у Србију
• Исти услови за рад у иностранству као за FCA Србија важиће и за FCA Пластику, Слободну зону FAS, FAS Академију
• Бонус за подршку запосленима за рад у иностранству биће исплаћен у 2 рате, већи део износа пре поласка, а нижи по повратку у Србију, нпр. за Словачку: 11.000 евра биће исплаћено унапред, а бонус од 6.000 евра радници ће примити када се врате у Србију
• омогућавање запосленима да имају бар три периода паузе током године како би могли да се врате у Србију
• омогућавање да се запослени и њихове породице периодично састају, организовањем редовних аутобуских линија из Крагујевца ка фабрикама у иностранству
• Породице радника имаће здравствено осигурање
• заштита рањивих категорија и жене:
o жене на трудничком/породиљском одсуству
o мајке са децом којој је потребна посебна брига
o самохрани родитељи малолетне деце (удовци/удовице)
o мајке са децом до 5 година
o жене у процесу вантелесне оплодње
o особе са тешким инвалидитетом

Влада Републике Србије и Stellantis сада заиста верују да је пакет за рад у иностранству израђен тако да подржи запослене FCA Србије, обезбеђујући спровођење новог пројекта, унапређењем њихових професионалних вештина и стицањем важног искуства за подршку новом покретању производње у Србији.
Две стране очекују велико интересовање запослених да приступе понуди за рад у иностранству до понедељка, када ће се процес пријављивања окончати.
„За Владу Републике Србије било је веома важно да уклони све недоумице када су у питању услови програма. Stellantis је потврдио да ће поштовати оно што смо тражили од њих када су у питању заштићене категорије као што су труднице, жене са децом млађом од 5 година, особе са инвалидитетом, жене у процесу вантелесне оплодње. На данашњем састанку смо то поново потврдили. Ово је веома важан пројекат за нашу државу“, казала је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.
Глобални директор производње у Stellantis-u Арнауд Дебеоуф и директорка глобалне корпоративне канцеларије Stellantis-a и директорка FCA Србија Сивлиа Вернети Блина сагласили су се да ће Србија играти кључну улогу у спровођењу стратешког плана „Dare Forward 2030“ компаније Stellantis и да је то јасна дугорочна посвећеност овој држави.

Stellantis позива све раднике да се пријаве за овај програм, који ће им омогућити професионални развој за рад на електричним аутомобилима. Желимо да радници у Србији знају да озбиљно рачунамо на њих, да су они ти који ће производити нови модел електричног аутомобила који ће се правити у Крагујевцу и да су они важан део велике Stellantis породице.