Гојковић обишла манастир Манасију

Гојковић обишла манастир Манасију

17/06/2022 Off By BERB

Foto: Dario Konstantinović

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић обишла је данас манастир Манасију и истакла да ће Министарство културе и информисања интензивно улагати у ово културно историјско здање уочи изузетно важног јубилеја 2027. године – 600 година од упокојења деспота Стефана Лазаревића.

Гојковић је нагласила да је Министарство у последњих неколико година издвојило значајна средства за радове на задужнини деспота Стефана Лазаревића, односно 34 милиона динара за обнову кула и појединих делова у унутрашњем простору, као и да ће се у наредном периоду наставити са улагањима државе у овај важан средњовековни споменик културе.
„Ове године се улаже у обнову једног од унутрашњих стубова и зидова, а Републички завод за заштиту споменика културе спровешће јавну набавку. Очекујемо да се заврши крајем јуна месеца и да се настави са радом на обнови и очувању овог историјског споменика културе“, нагласила је Гојковић, подсећајући да је за ту намену већ издвојено 8,5 милиона динара.
Гојковић је истакла да је изузетно важно да се настави са овим послом обнове и заштите и да се на прави начин прикаже нашем народу и светској јавности какву лепоту поседујемо и додала да обнова културног наслеђа и наших важних средњовековних манастира заслужују посебну пажњу државе.
„Дошла сам овде на позив игумана Јеромонаха Павла да разговарамо о даљим улагањима Министарства културе и информисања и државе у обнову и реконструкцију овог предивног средњовековног здања, важног историјског утврђења за културу и идентитет нашег народа“, нагласила је министарка културе и информисања.
Гојковић је навела да ће се са Републичким заводом за заштиту споменика културе разговарати са посебном пажњом на који начин могу да се врше интервенције на манастиру, будући да је манастир уписан на Тентативну листу Унеска.
„Прошле године стручњаци из Грчке и Румуније саставили су један посебан извештај који је корак напред да манастир Манасија добије с посебном пажњом свих нас ознаку од посебне културне изузетности. Овај манастир заиста има такве потенцијале. Дакле, пажљива интервенција да не би пропустили овако велику шансу Унеска, зато је важна сарадња са њиховим стручњацима и са нашим Републичким заводом за заштиту споменика културе“, рекла је Гојковић.
Гојковић је нагласила да ће Министарство и држава наставити улагања, као и да ће се разговарати о обнови средњовековног објекта у оквиру манастира у коме се некада налазила ресавска школа.