Најоштрија осуда претњи запосленима и власници ОК Радија у Врању

Најоштрија осуда претњи запосленима и власници ОК Радија у Врању

17/06/2022 Off By BERB

Радна група за безбедност и заштиту новинара је на данашњем ванредном састанку разматрала претње које су упућене власници Оливери Влатковић и запосленима ОК Радија у Врању.

 

Члан Радне групе Веран Матић је приликом упознавања осталих чланова са тренутном ситуацијом која се дешава у Врању, указао на то да претње трају дужи временски период, односно, од тренутка када је власница радија инспекцији пријавила инвеститора који је изводио радове без потребних дозвола. Претње су настављене путем телефона, а маскирана лица су изазвала инцидент у кафеу No coment, који функционише у оквиру медијске куће и из чијих прихода се обезбеђује део средстава за несметано функционисање медија.
Притисак и претње су настављене и у јуну месецу када су зазидани прозори једне од канцеларија ОК Радија. Надлежне градске службе су констатовале да је зазиђивање прозора урађено на незаконит начин и изразиле спремност да се уклоне све нелегално изграђени објекти.
Притисак на власницу, који је извршен од стране Дејана Николића Кантара – вишеструко осуђиваног власника ланца коцкарница и грађевинског инвеститора, достигао је кулминацију након посете чланова Сталне радне групе за безбедност новинара, а дан пре давања исказа у тужилаштву поводом свих претњи. Дејан Николић Кантар се тренутно налази на издржавању казне кућног затвора у трајању од четири месеца због кривичног дела неовлашћено организовање игара на срећу, са правом, у складу са законом, да сваког радног дана од 8 до 15 часова обавља свој посао у грађевинском предузећу, као и да сваког дана од 15 до 17 часова борави изван стана.

Бранко Стаменковић, заменик републичког јавног тужиоца и члан Радне групе указао је на то да није допуштено да окривљени буде у контакту са жртвом и да разговара са њом и да то може да буде индиција да окривљени нема намеру да одустане од исказивања даљих претњи. Навео је да Основно и Више тужилаштво у Врању није начинило ниједан пропуст и да ће се након давања исказа запослених као и власнице радија адекватно реаговати. Такође је истакнуто да је потребна неподељена подршка свих државних органа (МУП-а, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Управе за извршење кривичних санкција) како би се исказала одлучност у решавању овог случаја, а имајући у виду да је оваквим поступком држави бачена рукавица у лице.

Представник Министарства правде Јован Ћосић упознао је чланове Радне групе са чињеницама које су везане за изрицање и извршење казне кућног затвора за Дејана Николића Кантара и који су законски разлози из којих му је одобрeно право на напуштање стана приликом издржавања изречене казне. Такође је указао да уколико лице поступа противно правилима којих се мора придржавати приликом издржавања казне кућног затвора, може му бити одузето право на напуштање стана за време издржавања казне. О свим чињеницама које су изнете на данашњем састанку биће упознат директор Управе за извршење кривичних санкција ради предузимања одговарајућих мера, у складу са надлежностима прописаним законом.
Представник Министарства унутрашњих послова Бекир Дудић истакао је да је започет поступак процене безбедности власнице и запослених у ОК Радију и да ће се у складу са резултатима те анализе предузети одговарајуће мере.

Поводом напада на екипу Бугарске националне телевизије који се догодио у уторак у близини рудника Подвирови код Босилеграда, Бранко Стаменковић је присутне обавестио да су Основно и Више јавно тужилаштво у Врању у контакту са надлежним јавним тужилаштвом из Софије и да предузимају радње из своје надлежности како би предложили спровођење даљих мера.

Чланови Радне групе оштро осуђују све нападе који су усмерени на власницу и запослене у ОК Радију и захтевају од свих државнх органа као и органа Градске управе града Врања да предузму све мере које им стоје на располагању како би се спречио утицај на новинаре услед ког они не могу обављати своју основну функцију која се састоји у слободи прикупљања и објављивања информација које су од значаја за све становнике локалне самоуправе на чијој територији пружају своје услуге. Брзом и одлучном реакцијом потребно је јасно ставити до знања свима да се не сме угрожавати слободан проток информација путем медија, као ни уређивачка аутономија медија, а нарочито вршењем притисака, претњама, односно уценом власника медија или новинара.