Хапшења због злоупотреба у обављању привредне делатности

Хапшења због злоупотреба у обављању привредне делатности

15/06/2022 Off By BERB

Припадници Министарства унутрашњих послова у Београду, по налогу Вишег јавног тужилаштва у Београду, ухапсили су М. К. (1969), бивше одговорно лице фирме „Балтик јуниор“, због постојања основа сумње да је малверзацијама у вези са пословањем оштетио наведену фирму за више од 260 милиона динара.

 

Полиција је ухапсила М. К. због постојања основа сумње да је извршио продужено кривично дело злоупотреба поверења у обављању привредне делатности и кривично дело онемогућавање вршења контроле, док су одговорна лица више предузетничких радњи М. В. (1990), Б. Б. (1984) и Д. Д. (1968), О. Ј. (1984) ухапшена због сумње да су учинила кривично дело злоупотреба поверења у обављању привредне делатности у помагању.

Како се сумња, М. К. је као одговорно лице фирме „Балтик јуниор“ доо у периоду од 2018. до 2021. године, закључивањем уговора о пружању разних врста наводних услуга са више предузетничких радњи, плаћао наведене услуге, иако оне нису биле реализоване, а закључивањем уговора о оглашавању са разним маркетиншким агенцијама, новчаним средствима наведене фирме плаћао услуге рекламирања за Привредно друштвo „Проботаник“, чије је он садашње одговорно лице.

Затим је, како се сумња, новчаним средствима фирме „Балтик јуниор“ плаћао домаћим и страним фирмама куповину софтвера, лиценци и других роба и услуга, а коју није унео као имовину предузећа, већ је исту задржао за себе.

Такође, М. К. је, како се сумња, заштићено право на жиг фирме „Балтик јуниор“, без сагласности другог оснивача, пребацио на фирму „Проботаник“, као и целокупан лагер робе, по вишеструко нижим ценама.

На наведени начин, М. К. је, како се сумња, прибавио противправну имовинску корист за себе и друга правна лица, а оштетио фирму „Балтик јуниор“ за износ од 260.279.811 динара.

Осумњиченом М. К. је одређено задржавање до 48 часова и он је, уз кривичну пријаву, приведен надлежном тужилаштву у Београду, док су остали осумњичени, уз кривичну пријаву, приведени надлежном тужилаштву.