Пројекти пошумљавања значајни за унапређење квалитета ваздуха

Пројекти пошумљавања значајни за унапређење квалитета ваздуха

14/06/2022 Off By BERB

Foto: ekologija.gov.rs

 

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић поручила је данас у Чачку да је пошумљавање изузетно важна мера за унапређење квалитета ваздуха, нагласивши да су овом граду, на јавним конкурсима министарства у претходној и текућој години, додељена значајна средства за пројекте пошумљавања и озелењавања на више локација.

 

Вујовић је, са градоначелником Чачка Милуном Тодоровићем, обишла реонски парк, где је из средстава министарства посађено више од 200 десетогодишњих садница.

„Данас су нас у парку дочекали ђаци Основне школе „Свети Сава“ који на овом месту имају активности у оквиру еколошке секције. Ми се трудимо да заједничким снагама подижемо свест о значају заштите животне средине, а често кажемо да најмлађи најбоље знају да пренесу и родитељима и нама старијима колико је ова област важна. Министарство које водим је, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, реализовало пилот пројекат у основним школама у 29 локалних самоуправа. Трудићемо се да на основу тог искуства направимо кровни документ, како би се о овим важним темама едуковали ђаци у свим основним школама у Србији“,рекла је Вујовић.

Министарка је навела да су средства за озелењавање овог парка додељена на јавном конкурсу министарства спроведеном у 2021. години, док су средства за исту намену додељена и по конкурсу из 2022. године а пројекти ће бити реализовани на јесен.

„Када говоримо о смањењу аерозагађења, морам да напоменем да министарство суфинансира и проширење капацитета котларнице у Чачку, која је до сада грејала два факултета. Када се прошири капацитет, котларница ће обухватити и ламелу стамбене зграде, студентски дом, студенску мензу и друге. За нас су пројекти који доприносе смањењу аерозагађења од изузетног значаја и трудићемо се да их реализујемо и у наредним годинама“, рекла је Вујовић.