„Microsoft“ снажан партнер државе у области дигитализације

„Microsoft“ снажан партнер државе у области дигитализације

14/06/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са генералном менаџерком „Microsoft Multi-Country“ регије за средњу и источну Европу Мишел Симонс. Састанку су присуствовали и представници компаније Microsoft на челу са директором „Microsoft Србија“ Миланом Госпићем.

 

„Сарадња Владе са компанијом „Microsoft“ је изузетно важна, имајући у виду стратешке приоритете владе у вези са дигитализацијом, јачањем свеукупног ИКТ сектора и посебно унапређењем електронске управе“, рекла је председница Владе Србије Ана Брнабић. Брнабић је захвалила компанији „Microsoft“ која доводи људе из целог света да раде у Србији.

Уговор са компанијом „Microsoft“ је први Government уговор који је Република Србија склопила са неком ИТ компанијом, још сад већ давне 2001. године. Једна од највећих предности сарадње је и постојање локалне „Microsoft“ канцеларије у Србији која има изузетну сарадњу са Канцеларијом за ИТ и еУправу. На састанку се разговарало о томе на који начин ова компанија може да искористи капацитете Државног дата центра у Крагујевцу.

„Србија је убрзала свој пут дигиталне трансформације. Видимо прегршт изврсних примера у последње три године – Србија је међу водећим земљама у Европи на подручју ICT извоза и удела жена међу ICT стручњацима према нашем Digital Futures Indeksu који мери разину дигитализације. Политика владе и улагања у дигиталну технологију и услуге потакнуће иновације, стимулисати раст и покренути друштвене промене у будућности. Заједно са нашим партнерима, ту смо да подржимо Србију да постане дигитално средиште овог дела Европе“, рекла је Мишел Симонс, генерална менаџерка компаније Microsoft за “Multi-Country” регију од 24 земље међу које спада и Србија.

Као посебно важне области за наставак сарадње у наредном периоду истакнуте су образовање и здравство, те могућност да ова компанија подржи развој БИО4 кампуса за биотехнологију, биомедицину, биоинформатика и биодиверзтитет у Београду. Разговарало се такође и о будућој сарадњи у области вештачке интелигенције, пре свега на пројектима са Институтом за вештачку интелигенцију.

„Microsoft верује у потенцијал Србије и то је порука данашње посете и састанка са председницом Владе Србије. Присутни смо 20 година у земљи, а већ 16 година овде ради и један од глобално најиновативнијих Развојних центара наше компаније. Имамо одличну сарадњу са државом на плану дигитализације, са фокусом на јавне дигиталне сервисе, здравство, едукацију и иновације. Дигитализација је потреба друштва и привреде, јер су видљиви конкретни резултати које препознају и грађани и индустрија. Остајемо снажан партнер на путу даље дигитализације јавног сектора и индустрије, како бисмо додатно ојачали економију“, изјавио је директор „Microsoft Србија“ Милан Госпић.