185 година организованог туризма у Сокобањи и Србији

185 година организованог туризма у Сокобањи и Србији

14/06/2022 Off By BERB

Нетакнута природа, прекрасни пејзажи, бисерна река Моравица, два језера Врмџанско и Бованско, четири планине, а посебно доминантни Ртањ и шумовити Озрен, изванредна клима, више су него довољни разлози што је Сокобања од најраније историје, а данас у време високог степена загађења у урбаним срединама, једна од најпопуланих дестинаија међу љубитељима, природе, добре забаве, релаксације и активног одмора.

Поред тога што је Сокобања дестинација непрегледног зеленила, бујне природе, кристалног ваздуха, планинских извора, величанствених задња, дуге, богате историје, традиције, туристичко је место у Србији са најдужим искуством у организованом туризму.
Њене квалитете препознали су древни народи који су боравили на овим просторима. Иако позната од давнина, прави препород Сокобања доживљава у првој половини XIX века, доласком Књаза Милоша Обреновића у Бању.
1837. године, 21. јуна, по налогу Књаза написписан је први Српски ваучер, којим је заставник Лазаревић из Крагујевца упућен на одмор и употребу лековите воде, у Сокобању. Oвај документ декларише је туристичким местом са најдужом традицијом организованог туризма у нашој земљи. Оригинални документ чува се у Историјском архиву Шумадије у Крагујевцу. Ове године обележава се 185-га годишњица.
Поред важне локалне и националне годишњице, Сокобања 21. јуна обележава и Дан опиштине. Локална самоуправа и Туристичка организација Сокобања, овим поводом, организују велики број дешавања у центру Сокобање и Комплексу отворених сцена „Врело“ који ће трајати два дана.
Пограм подразумева, организовање дводневног сајма производа, сувенира и вина, велики број аниматорских програма, музичких догађаја у пешачкој зони и централном градском парку, Свечану седницу СО Сокобанја у хотелу „Моравица“ на којој ће бити додељене плакете најуспешнијима у области туризма и чак четири велика музичка догађаја на Великој сцени МФК „Врело“, на којима ће наступити готово тридесет извођача.
Обележавању 185 година организованог туризма у Србији и Сокобањи, присуствоваће велики број званичника и гостију из наше земље и иностранства.