140. годишњица пријатељства  Србије и Јапана

140. годишњица пријатељства Србије и Јапана

14/06/2022 Off By BERB

Фото: Пошта/Игор Ђукановић

 

Поводом великог дипломатског јубилеја – 140 година дипломатских односа Србије и Јапана, данас је у Министарству спољних послова Србије отворена изложба о најважнијим догађајима у билатералним односима двеју земаља у периоду од Другог светског рата до данас.

 

Изложбу са вредним сведочанства и архивском грађом из документације дипломатског архива Министарства спољних послова и Архива Југославије, отворио је министар Никола Селаковић, који је Њ.Е. амбасадору Јапана у Београду Такахиту Кацумати, уручио и специјално поклон издање пригодних поштанских марака Поште Србије „140. годишњица пријатељства Србије и Јапана”.

Зоран Ђорђевић, в.д. директора Поште Србије говорио је о филателистичком издању Поште Србије објављеном у част јубилеја, истакавши да су одабрани мотиви који указују на сами почетак билатералних, партнерских и пријатељских односа, а који су скоро век и по обележени великим међусобним поштовањем и уважавањем, симпатијама и солидарношћу.

„Придружујемо се обележавању јубилеја дипломатских односа Србије и Јапана пригодном филателистичком едицијом Поште Србије, славећи стални успон наших односа и свеобухватан напредак Србије и Јапана на плану политичког дијалога, у економији и привреди, али и у областима културе и уметности, где обе стране исказују јаку жељу и интерес за међусобно упознавање културног и историјског наслеђа и традиције. Издање смо приредили са жељом да трајно сачувамо успомену на овај јубилеј, као и у част нових перспектива за даљи развој сарадње”, рекао је Зоран Ђорђевић.

По проглашењу Србије за краљевину 6. марта 1882. године, први краљ Србије после ере Немањића Милан Обреновић, упутио је поруке владарима многих држава света, обавештавајући их о обнављању српске државности. Таква порука упућена је и у царски Токио, одакле је стигао одговор јапанског цара Меиђиja. Разменa порука двају суверена практично представља почетак званичних односа двеју држава. Мотиви на марки су портрети краља Милана I Обреновића и јапанског цара Меиђија, док су детаљи њихових писама у позадини. Мотиви на коверти су детаљи дипломатске преписке Милана Обреновића и цара Меиђија из 1882. године. Уметничка обрада издања дело је Надежде Скочајић, креаторке марака Поште Србије.

 

Србија и Јапан ове године обележавају 140. годишњицу пријатељства. Србија je 6. марта 1882. проглашена за краљевину, а први краљ Србије после ере Немањића, Милан Обреновић, упутио је поруке владарима многих држава света, обавештавајући их о обнављању српске државности. Таква порука је упућена и у царски Токио, одакле је стигао одговор јапанског цара Меиђиja. Разменa порука два суверена практично представља почетак билатералних контаката двеју држава.

 

У првој половини ХХ века су реализоване значајне посете из Јапана Србији, међу којима и представника јапанске царске породице, a први трговински уговор је потписан 1923. Пријатељски односи су обновљени 1952, када су отворена дипломатска посланстава двеју држава у Токију и Београду. Другу половину ХХ века обележиле су посете председника Јосипа Броза Тита Јапану 1968, престолонаследника Акихита Београду 1976. и премијера Јапана Накасонеа 1987. Последњих година, Београд је посетио премијер Јапана Шинзо Абе јануара 2018, а председник Владе Републике Србије Анa Брнабић је присуствовала устоличењу цара Нарухита октобра 2019. у Токију.

Савремени билатерални односи Србије и Јапана су у сталном успону не само на плану политичког дијалога, већ и у економској и другим областима, уз присуство јапанских компанија на нашем тржишту, значајне инвестиционе пројекте и отварање нових перспектива за даљи развој сарадње. Срби и Јапанци су били једни уз друге и у тешким тренуцима, негују велико међусобно поштовање, симпатије, солидарност и интерес за упознавање културног и историјског наслеђа и традиције.

Мотив на марки: портрети краља Милана I Обреновића и јапанског цара Меиђија; детаљи њихових писама у позадини. Мотив на коверти: детаљи дипломатске преписке краља Србије Милана Обреновића и цара Јапана Меиђија 1882. године.

Уметничка обрада издања: Надежда Скочајић, академски графичар