Уручени уговори о додели средстава прикупљених по основу опортунитета

Уручени уговори о додели средстава прикупљених по основу опортунитета

10/06/2022 Off By BERB

Аутор фотографија: Зоран Николић

 

Министарка правде у Влади Републике Србије Маја Поповић свечано је данас уручила уговоре о додели средстава прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења (опортунитет) за 186 пројеката од јавног интереса из области здравства, културе, просвете и социјалне заштите.

 

Поповић је истакла да је Комисија за доделу средстава прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења имала веома одговоран задатак, да додели пола милијарде динара оним корисницима којима је ова подршка била најпотребнија.

Министарка је истакла да су ове године додељена средства за 47 пројеката више него претходне године, од чега је за област здравства издвојено више од 264 милиона динара, за образовање више од 143 милиона динара, за пројекте унапређења социјалне заштите више од 60 милиона динара, за културне садржаје више од седам милиона динара, док је хуманитарни рад подржан са више од 23 милиона динара.

Поповић је честитала свим корисницима додељених средстава прикупљених по основу опортунитета, изразивши наду да ће се тиме значајно допринети подизању квалитета услуга које пружају и обезбедити што бољи услови за живот наших грађана.

Министарство правде ће и у наредном периоду наставити да прати реализацију пројеката, те је на корисницима којима су додељена средства велика одговорност да их утроше на законит начин, изјавила је министарка.

Она је изразила задовољство што ресорно министарство кроз институт опортунитета може пружити подршку многобројним институцијама, а на корист свих грађана Републике Србије.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић навела je да ће сваки пројекат, који ће бити финансиран овим средствима значајно допринети унапређењу услуга социјалне заштите и положаја корисника, као и запослених.

Радујем се што ће домови и центри за децу ометену у развоју из Суботице, Стамнице, Београда, Петровца на Млави и других градова у Србији, као и геронтолошки центри у Кикинди, Шапцу, Кањижи, Новом Бечеју, захваљујући овим средствима, реконструисати просторије, побољшати енергетску ефикасност, набавити неопходна возила за превоз корисника, набавити нову опрему за кухиње и учионице, истакла је министарка.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић истакла је да је данашњи догађај показатељ колико су Влада Србије и Министарство правде посвећени томе да морамо у сваком тренутку мислити на наше друштво, уз оцену да је Србија друштвено одговорна и посвећена најосетљивијим групама.

Поред чланова Комисије за доделу средстава прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења и њеног председника Дејана Царевића, свечаном уручењу уговора присуствовали су и шеф Кабинета министарке правде Маријана Савић Симић, саветник у Кабинету Бранко Илић, као и помоћник министарке правде Владимир Винш.