У Охриду потписан Меморандум о сарадњи у области туризма  на Западном Балкану

У Охриду потписан Меморандум о сарадњи у области туризма на Западном Балкану

08/06/2022 Off By BERB

Foto: MTTT

 

Меморандум о разумевању и сарадњи у области туризма на Западном Балкану између република Србије, Албаније и Северне Македоније, потписан је данас у Охриду у оквиру самита „Отворени Балкан“.

 

Меморандум су потписали министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије Татјана Матић, министарка туризма и животне средине Републике Албаније Мирела Кумбаро Фурки и министар економије Северне Македоније Крешник Бектеши, уз присуство председника Републике Србије Александра Вучића, премијера Републике Албаније Едија Раме и премијера Северне Македоније Димитра Ковачевског.
Министарка Татјана Матић поручила је, на пленарној седници „Отворени Балкан отвара туризам“, да се овим Меморандумом отвара ново поглавље у туристичкој историји региона Западног Балкана.
Министарка Матић истакла је да се заједничким снагама, у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“, залажемо за рад на решењима која ће омогућити бржи развој и укупни економски и друштвени напредак и ефикаснији пут ка Европској унији. Како је оценила, туризам може да представља и први практичан степеник за учвршћивање сарадње, као изузетно перспективна привредна грана у којој се отвара све више пословних могућности.
Матић је оценила да се Меморандумом јача платформа за ширење снажних и стабилних односа међу нашим државама и даје оквир и за заједничке промотивне кампање за удаљене земље. Она је поручила да је циљ убрзање економског развоја и повећање потенцијала туризма.
На пленарној седници „Отворени Балкан отвара туризам“ заменик премијера Северне Македоније Фатмир Битићи говорио је о предностима регионалне сарадње у туризму у заједничком развоју за будућност региона.
Битићи је оценио да је повезивање наших економија, стварање заједничког регионалног тржишта од преко 10 милиона људи, један од разлога за стварање иницијативе „Отворени Балкан“, која подстиче економски раст, омогућава слободно кретање људи између земаља, уз подршку и промоцију туризма.
Министарка туризма и животне средине Републике Албаније Мирела Кумбаро Фурки нагласила је да је туризам један од најбољих средстава комуникације између људи и држава и истакла да ће унапређењем ваздушне и копнене инфраструктуре, повезивањем Тиране са Скопљем, Приштином, Подгорицом, Београдом и Сарајевом, регионалне дестинације постати лако доступне као викенд дестинације.
Министар привреде Северне Македоније Крешник Бектеши рекао је да је иницијатива „Отворени Балкан“ у овим тешким тренуцима привреде показала да су, као никада до сада, Северна Македонија, Албанија и Србија премашиле сва очекивања у погледу сарадње и међусобне помоћи и подршке. Он је истакао да конкретни договори и превазилажење бирократских препрека отварају границе и грађанима чине сваки града доступним.
На свечаном отварању Самита „Отворени Балкан“ говорили су лидери држава покретача ове иницијативе, председник Републике Србије Александар Вучић, премијер Републике Албаније Еди Рама и премијер Северне Македоније, Димитар Ковачевски. На свечаном отварању обратили су се и премијер Црне Горе Дритан Абазовић, председник Савета министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија, комесар за суседство и проширење, јачање односа са суседним земљама Европске уније њ.е. Оливер Вархељи и заменик помоћника секретара, специјалног изасланика за западни Балкан Габријел Ескобар.
Поред Меморандума о разумевању о сарадњи у области туризма на Западном Балкану, на Самиту у Охриду потписани су и Меморандум о разумевању о културној сарадњи на Западном Балкану, Меморандум о разумевању о сарадњи пореских управа на Западном Балкану и Споразум о сарадњи на Западном Балкану у области међусобног признавања диплома и научних звања издатих у високошколским установама и другим надлежним институцијама.