Потписан документ о сарадњи путне привреде Западног Балкана

Потписан документ о сарадњи путне привреде Западног Балкана

07/06/2022 Off By BERB

Foto: MGSI/Đ.K.

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Томислав Момировић потписао је данас са министрима саобраћаја из региона документ „Посвећеност путевима будућности“ у оквиру Самита о путевима Западног Балкана 2022.

 

Момировић је поручио да је потписани документ посвећен путевима будућности, и изразио задовољство што је имао прилику да представи све инвестиције које се спроводе у нашој земљи.

Инвестирамо милијарде евра у потпуно нову путну и железничку инфраструктуру и поново градимо нашу земљу, истакао је министар и додао да уколико не уклонимо граничне баријере нећемо у потпуности остварити наш циљ.

Момировић је рекао да паралелно са процесом изградње путева, морамо да релаксирамо граничне процедуре како би помогли нашој економији, и самим тим омогућили да сви грађани на Западном Балкану доживе један еконоски процват.

Министар је радни дан у Тирани започео састанком са министром транспорта и веза Северне Македоније Благојем Бочварским са којим је разговарало о свим актуелним темама у области транспорта.

Поменути документ „Посвећеност путевима будућности“ подразумева улагања у развој трансевропске транспортне мреже (ТЕН-Т путне мреже), стратегију увођења интелигентног транспортног система – ИТС, обезбеђивање интероперабилности електронске наплате путарине у целом региону, изградњу станица за пуњење електричних аутомобила, промовисање других алтернативних горива, повећање безбедности на прелазу пута преко железничке пруге у нивоу, као и побољшање безбедности рањивих учесника у саобраћају на путевима.

Самит о путевима Западног Балкана 2022. године у организацији Сталног секретаријата Tранспортне заједнице, Европске инвестиционе банке (ЕИБ) и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) са називом „Обликовање будућности: сигурни, паметни и одрживи путеви“, одржава се данас у Тирани.
Самит о путевима окупио је партнере из Југоисточне Европе и високе званичнике задужене за саобраћај, представнике земаља чланица ЕУ, регионалних институција и међународних организација.