Одлична сарадња између полиција Србије и Аустрије

Одлична сарадња између полиција Србије и Аустрије

03/06/2022 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Министар унутрашњих послова Александар Вулин истакао је данас у Бечу, после разговора са савезним министром унутрашњих послова Аустрије Герхардом Kарнером, да је Србија најбољи и најсигурнији партнер и савезник када се не условљава, већ када се са њом разговара и када се поштује.

 

„Ми смо у Србији навикли да нам из Европе обично стижу захтеви да нешто морамо, да се од нас нешто апсолутно тражи, да се не пита шта ми мислимо о томе, већ да наша будућност зависи од тога како ћемо испунити ово или оно наређење. Хоћу да се захвалим аустријским колегама на могућности да из једне од европских престоница пошаљем поруку, да је Србија партнер, да се са њом разговара, да се поштује и када се поштује и разговара не можете имати бољег и сигурнијег савезника од Србије“, поручио је министар Вулин на конференцији за новинаре после састанка.

Указао је да је српска полиција од почетка године запленила више од 12 тона различитих наркотика и да највећи део тог заплењеног отрова није требало да заврши на српском тржишту, већ да је био намењен тржишту Западне Европе, самим тим и Аустрије.

„Сваки килограм наркотика који запленимо ми у Београду је бар пола килограма мање наркотика у Бечу. Сваки успех српске полиције у борби против организованих криминалних банди на нашој територији је помоћ и нашим аустријским колегама, јер им неће стизати нарко-дилери и убице са наших простора“, нагласио је српски министар полиције.

Навео је да је поносан на заједничку акцију српске и аустријске полиције у којој је у Бечу разбијена организована криминална група коју су чинили држављани Србије, од којих су неки ухапшени у Бечу, неки у Обреновцу и који су имали чак осам лабораторија за производњу канабиса.

Говорећи о мигрантској кризи, министар Вулин је подвукао да она није прошла и да Европа греши ако мисли да може да је занемари.

„Србија неће бити паркинг за мигранте, сабирни центар где ће они чекати своју прилику да пређу у Западну Европу. Србија је организована, снажна држава, коју води снажан председник Александар Вучић, држава која ће умети да заштити своје границе“, поручио је српски министар полиције.

Нагласио је да за решавање мигрантског проблема свих ових година од 2015. до данас Европа није успела да формулише јединствену политику и да је то један од разлога зашто мигрантска криза неће престати, али и разлога зашто морамо да се повезујемо и водима рачуна о безбедности нас и наших земаља.

Министар Вулин захвалио се аустријском колеги на континуираној помоћи коју пружају у чувању границе и последњој донацији дронова који ће српској полицији помоћи да боље и успешније чува нашу границу и простор.

Министар Kарнер истакао је одличну сарадњу две полиције и министарстава у борби против илегалних миграција, кријумчарења људи и трговине наркотицима, која је резултирала конкретним веома успешним акцијама и указао да ће Аустрија у борби против илегалних миграција наставити да пружа подршку српским колегама у чувању границе између Србије и Северне Македоније.

Посебно је истакао акцију у којој је почетком месеца заједничким радом и напорима српске и аустријске полиције ухапшен вођа организоване криминалне групе која је кријумчарила људе.

Нагласио је да је ситуација на Западном Балкану и Србији од значаја за Аустрију и њену безбедност и да је зато у борби против криминала неопходно стално јачање и продубљивање сарадње, кроз размену информација и сталних састанака криминалистичких полиција између двеју земаља.

Додао је да ће у наредном периоду посебан акценат бити усмерен на јачање сарадње и у борби против екстремизма, сајбер криминала и нагласио да се само интензивном сарадњом полиција може стати на пут криминалним групама.

Начелник Управе криминалистичке полиције МУП-а Србије Богдан Пушић истакао је да је сарадња између полиција Србије и Аустрије интензивирана од 2021. године, посебно у областима борбе против кријумчарења наркотика, трговине људима и кријумчарења људи, сузбијања организованог финансијског криминала, сузбијања кријумчарења моторних возила, кријумчарења културних добара и сузбијања високотехнолошког криминала, али и у заједничким обукама.

Посебно се осврнуо на резултате остварене у борби против трговине наркотицима и истакао да су истраге трајале по неколико месеци, и захтевале су примену посебних доказних радњи, као и ангажовање већег броја извршилаца.

Нагласио је да ће сарадња бити настављена и да ће сви кракови разбијених организованих криминалних група бити такође разбијени како би оне биле онемогућене да наносе штету и баве се криминалним активностима.

Директор Савезне управе криминалистичке полиције Аустрије Андреас Холцер похвалио је одличну сарадњу две полиције и рекао да је она од изузетног значаја како би се осигурала безбедност наших грађана и држава.

Указао је да Србија има изузетно значајну улогу у борби против наркотика, јер је транзитна земља исто као Аустрија.

Посебно је истакао заједничку акцију криминалистичких полиција две земље у којој је, након истраге, заплењено 60 килограма канабиса, више хиљада евра и ухапшене четири особе, међу којима су и српски држављани.

Додао је да су заједничком сарадњом остварени значајни резултати и у борби против трговине и кријумчарења људи, те да је криминалистичка полиција Аустрије у сарадњи са колегама из Србије ухапсила кријумчара људима у Србији, ирачког држављанина, за кога се сумња да је био умешан у 123 случаја кријумчарења људи.