Захвалност Мађарској на подршци у реализацији еколошких пројеката

Захвалност Мађарској на подршци у реализацији еколошких пројеката

02/06/2022 Off By BERB

Foto: MGSI

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Томислав Момировић изјавио је данас да је Споразум о економској и техничкој сарадњи још један вид добрих и чврстих економских и политичких односа Мађарске и Србије, а на основу њега са пријатељима из те земље крећемо са пројектовањем и изградњом нових десет постројења за пречишћавање отпадних вода и 351 километром канализационе мреже на 12 локација у Србији.

 

Момировић је, након презентације и најаве почетка реализације Пројекта чишћења Језера „Бубањ“ у Крагујевцу, изразио захвалност на подршци коју Влада Мађарске пружа Републици Србији не само у политичком смислу.

Сви смо свесни и захвални колику је подршку нашој земљи Мађарска дала у претходном периоду, рекао је министар и додао да када Влада Мађарске наступа, као да наступа Србија – увек су били ту за нас.

Он је нагласио да је поменути споразум о економској и техничкој сарадњи још један вид наших добрих и чврстих економских и политичких односа двеју земаља.

Момировић је рекао да је реч о 4,3 милиона евра бесповратних средстава која ће бити коришћена за израду пројектне документације, након чега ће доћи инвестиције које ће износити око 80 милиона евра и која су резултат кредита који ће Мађарска обезбедити Србији.

Пројекти о којима смо причали су првокласни еколошки пројекти, истакао је министар и изразио захвалност градоначелнику Крагујевца на сјајној сарадњи коју су имали на реализацији овог пројекта.

У оквиру пројекта ради се чишћење и реконструкција језера Бубањ и Међувршје. Језеро Бубањ налази се у самом центру града Крагујевца на површини од приближно 3,5 хектара.

Наша мисија је да очистимо језеро Бубањ у Крагујевцу, истакао је Момировић и додао да од када је оно направљено педесетих година прошлог века ниједном није очишћено.

Због тога је угрожен биодиверзитет језера и уз подршку Владе Мађарске ми ћемо ово језеро очистити. Очекујем да пројекат крене са грађавинским радовима у наредних шест до осам месеци, а до тада нас чека пуно посла пре свега када је реч о узимању анализе воде и израде Студије оправданости. У самом граду тренутно градимо 46 километара канализационе инфраструктуре, а план нам је да наредне године изградимо 360 километара канализационе мреже. Када завршимо све ове пројекте очекујем да ће Крагујевац имати еколошку инфраструктуру као и модерни градови у Западној Европи, додао је Момировић.

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић рекао је да је дошло време да можемо да се бавимо еколошким питањима, а чишћење језера Бубањ није једини еколошки пројекат.

Један од пројеката ресорног министарства, како је навео, подразумева то да ће Крагујевац добити 360 километара канализационе мреже, три постројења за пречишћавање отпадних вода и нову депонију.

Мађарска фирма „Naturaaqua“ заједно са српским експертима отпочела пројектовање за чишћење језера Бубањ у Крагујевцу и Међувршје крај Чачка. Финансирање пројектовања иде из неповратних средстава које финансира Мађарска агенција за промоцију извоза (HEPA).