Процесуирани сви који су из Србије слали претње о бомбама

Процесуирани сви који су из Србије слали претње о бомбама

01/06/2022 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Министар унутрашњих послова и национални координатор Александар Вулин председавао је данас 14. седницом Националног координационог тела за спречавање и борбу против тероризма, на којој је разматрана безбедносна ситуација са посебним акцентом на учестале претње о подметнутим експлозивним направама у институцијама и објектима на територији Републике Србије.

 

Седници Националног координационог тела за спречавање и борбу против тероризма, поред сталних чланова овог тела, присуствовали су и представници Посебног тужилаштва за борбу против високотехнолошког криминала и Тужилаштва за организовани криминал, полицијски службеници Полицијске бригаде, Управе полиције и полицијски службеници Службе за борбу против тероризма.

Министру унутрашњих послова и националном координатору Александру Вулину предочене су све мере и радње које су предузете у претходном периоду у циљу расветљавања случајева лажних дојава о бомбама и представљени конкретни резултати заједничког рада свих релевантних служби и управа у Министарству унутрашњих послова, Безбедносно-информативне агенције, Војнообавештајне агенције, Војнобезбедносне агенције, као и Посебног тужилаштва за борбу против високотехнолошког криминала и Тужилаштва за организовани криминал.

„Против Србије се води специјални рат, идентификовали смо локације више мејл адреса са којих су стигле претеће поруке о постављеним бомбама и о свему обавестили иностране партнере од којих очекујемо адекватну реакцију. Српској полицији, Безбедносно-информативној агенцији, Војнообавештајној агенцији, Војнобезбедносној агенцији, Тужилаштву за организовани криминал, Посебном тужилаштву за борбу против високотехнолошког криминала и другим надлежним службама честитам на ефикасном раду. Остварена је сарадња са Европолом, Интерполом, полицијска и тужилачка сарадња са земљама из којих су идентификоване претње бомбама, попут Пољске, Словеније, Ирана, Украјине, а остварен је и заједнички рад на решавању идентичних претњи са полицијским органима Републике Мађарске. Нити једна држава на свету није успела да се у потпуности избори са лажним дојавама о бомбама, али наше службе заслужују свако поштовање за исказан труд и рад и овом приликом се захваљујем и контрадиверзионим тимовима који константно врше превентивне прегледе“, поручио је министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин и истакао да су пријаве о постављеним бомбама стизале и из наше државе од стране грађана Србије и да су их припадници МУП-а врло брзо идентификовали и процесуирали.

„У протеклом периоду сви они који су са територије Србије слали претње о постављеним бомбама су од стране полиције идентификовани и процесуирани. Припадници МУП-а расветлили су сваку дојаву о постављеној бомби која је дошла из Србије, пронашли извршиоце и процесуирали их. Данас смо детаљно анализирали резултате акција спроведених у Републици Србији, као и поступање са држављанима Србије за које је утврђено да су у претходном периоду упућивали претње о постављеним бомбама. У 2021. години, у периоду од 1. јануара до 1. јуна, извршено је 10 КД прегледа поводом дојава о постављеним експлозивним направама или средствима, а у 2022. години за исти период извршено је чак 1.046 контрадиверзионих прегледа поводом дојава о постављеним бомбама и у складу са тим ангажовали смо и додатне полицијске снаге. Још једном поручујем свим грађанима да ће наша држава на челу са председником Вучићем остати мирна и стабилна“, поручио је министар унутрашњих послова Александар Вулин.