Обилазница са мостом преко Дунава највећи развојни пројекат Новог Сада

Обилазница са мостом преко Дунава највећи развојни пројекат Новог Сада

01/06/2022 Off By BERB

Foto: MGSI/Đ.K.

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Томислав Момировић изјавио је данас да је пројекат обилазнице око Новог Сада са мостом преко Дунава највећи развојни пројекат за Град Нови Сад, с обзиром на то да ће управо овај пројекат довести велики број инвестиција у наредним годинама.
Момировић је, након обиласка градилишта моста преко Дунава на државном путу II-а реда бр.111 у оквиру изградње обилазнице око Новог Сада, истакао да су мостови најлепши грађевински објекти како у грађевинском и симболичком, тако и у политичком смислу.

Према његовим речима, мостови спајају људе, а Нови Сад постаје град мостова који је доживео невероватан развој у претходном периоду.
Момировић је оценио да је економија наше земље јака и стабилна и да нам управо то даје снагу да кренемо са оваквим инвестицијама.
Овај мост је требало бити изграђен још шесдесетих година, и ми ћемо као Влада Србије накоднадити све оно што је пропуштено у претходним деценијама, истакао је он.
Завршићемо овај мост, завршићемо Фрушкогорски коридор, брзу пругу која спаја Београд, Нови Сад и Суботицу са Будимпештом и омогућити свим грађанима да имају најсавременију инфраструктуру, поручио је министар.
Градилиште је обишао и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић који је истакао да не може сакрити задовољство када се прича о четвртом новосадском мосту, с обзиром на то да се планови одвијају баш онако како је дефинисано са кинеским партнерима.
Обиласку градилишта присуствовао је и директор Коридора Србије Александар Антић, који је поручио да се данас налазимо на страни Сремске Каменице, где ће ускоро почети изградња привременог моста, јер наши кинески партнери у својој технологији изградње мостова примењују градњу са привременог моста.
Комерцијални уговор о пројектовању и извођењу радова на изградњи обилазнице око Новог Сада са мостом преко Дунава потписан је 19. марта 2022. године. Oбилазницa око Новог Сада са мостом преко Дунава биће дужине 2.400 метара, мост ће бити дужине 887 метара и радиће се у сарадњи са кинеском компанијом ЦРБЦ и Коридорима Србије. Вредност радова на обилазници и мосту преко Дунава износиће 175 и по милиона евра.