Селаковић разговарао са новим амбасадором Украјине

Селаковић разговарао са новим амбасадором Украјине

01/06/2022 Off By BERB

Foto: MSP

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковића састао се данас са новим амбасадором Украјине Володимиром Толкачем.

 

Пожелевши добродошлицу и успешан мандат амбасадору Толкачу, Селаковић је истакао да Србија придаје велики значај развоју укупних односа са нама пријатељском и традиционално блиском Украјином.

Министар је подвукао да је наш интерес да са Украјином сарађујемо у свим областима од заједничког интереса, што подразумева унапређење и ревитализацију политичког дијалога, као и успостављање ефикасније сарадње на јачању трговинско-економских односа, када то ситуација буде дозволила.

Навевши да амбасадор ступа на дужност у тешко време за Украјину, шеф српске дипломатије је изразио жаљење због ситуације у тој земљи и истакао да Србија жели да у Украјини што пре завлада мир, да се избегли и интерно расељени врате својим домовима, али и да Србија и Украјина наставе развој билатералне сарадње.

Селаковић је поновио да је Србија принципијелно посвећена мирном решавању спорова и у том смислу подржава све напоре који су усмерени на преговоре. Такође, изразио је спремност да Србија пружи сваку врсту хуманитарне помоћи угроженом становништву и учествује у обнови градова у Украјини, као и да је цивилима избеглим из те земље обезбедила најбоље услове, као и права на боравишне и радне дозволе, у складу са правилима земаља ЕУ, али и на вишем нивоу.

Министар је посебно нагласио да је Србија привржена поштовању начела територијалног интегритета и суверенитета држава, као једног од основних принципа међународног права садржаног у Повељи Уједињених нација, те да у том смислу уважава територијални интегритет Украјине.

Навео је и да је Србија изложена непринципијелном ставу једног дела света када је у питању једнострано проглашена независност такозваног Косова и захвалио Украјини на поштовању територијалног интегритета Србије.