Србија поуздан партнер немачким компанијама

Србија поуздан партнер немачким компанијама

31/05/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са представницима Одбора немачке привреде за исток о јачању економске сарадње, пословању немачких компанија у Србији и перспективама улагања инвеститора из ове земље на српском тржишту у нове области.

Председница владе је, указујући на чињеницу да је Немачка међу водећим привредним и спољнотрговинским партнерима, оценила, такође, да је ова земља и један од најзначајнијих страних инвеститора у Србији. Она је додала да је Србија, захваљујући реформама које је спровела, поуздан партнер за немачке компаније које су, истовремено и инструмент успеха за српску економију у погледу система рада и технологија које доносе на наше тржиште.
Осим тога, економска сарадња све више укључује и инвестиције у високо-технолошком сектору, што представља, како је објаснила премијерка, и један од приоритетних задатака ове и будуће Владе Србије.

Представници Одбора немачке привреде за исток оценили су да је сарадња са Србијом веома добра и да постоји позитиван тренд раста, не само када је у питању долазак немачких компанија у Србију, већ и у квалитету њихових инвестиција.

На састанку је било речи и о сарадњи на пољу образовања, имајући у виду да Немачка представља једног од главних партнера Србије у развоју система дуалног образовања. Дефинисане су и потенцијалне области сарадње као што су енергетска транзиција, заштита животне средине и дигитализација.
Размењена су и мишљења о будућим корацима који би додатно олакшали пословање немачких инвеститора и допринели да будућа сарадња буде још успешнија.

Састанку је поред представника Одбора немачке привреде за исток, присуствовао и амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб.