Развојем паметних градова унапредићемо квалитет живота грађана

Развојем паметних градова унапредићемо квалитет живота грађана

31/05/2022 Off By BERB

Foto: Sanja Knežević

 

„Пројекат развоја паметних градова заснованих на инфраструктури облака, који се имплементира у Петровцу на Млави, Бечеју и Шиду, има за циљ да градске и општинске управе, употребом модерних технологија, унапреде сопствени рад и обезбеде одржив живот својим грађанима. Надамо се да ће грађани ове три општине у блиској будућности моћи да брзо пријаве комуналне проблеме на које наиђу, добију информације о квалитету ваздуха и воде, информишу се о саобраћајним гужвама и слободним паркинг местима, а да ће и саме локалне администрације боље управљати инфраструктуром и ресурсима“, поручила је државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Маја Мачужић Пузић на семинару поводом представљања досадашњег прогреса имплементације овог пројекта.

Напоменувши да је Република Кореја, као један од светских лидера у области дигитализације, значајан партнер Србије на овом пољу, Мачужић Пузић изразила је уверење да ће даља сарадња двеју земаља допринети да пројекат развоја паметних градова буде имплементиран у што већем броју јединица локалне самоуправе широм земље.
„Влада Републике Србије уложила је велике напоре у модернизацију јавне управе, а Министарство континуирано подржава и подстиче градске и општинске управе да, унапређењем електронских сервиса, својим грађанима и привреди пружају боље, квалитетније и брже услуге, при чему им штеде значајно време и новац“, истакла је државни секретар.
Она је додала да локалне самоуправе треба да улажу у паметан развој, удружују се, сарађују и размењују искуства у креирању сервиса и услуга, са циљем унапређења квалитета живота својих грађана.
На догађају се обратио и новоименовани амбасадор Републике Кореје у Србији Ли Ђеунг, који је похвалио министарку Марију Обрадовић због напора које Министарство државне управе и локалне самоуправе улаже у унапређење електронских сервиса и изразио захвалност на досадашњој сарадњи у области дигитализације и модернизације јавне управе.
Зједнички пројекат Министарства државне управе и локалне самоуправе, Корејског института за развој (КДИ) и јужнокорејске мултинационалне компаније „Самсунг“ под називом „Развој паметних градова заснованих на инфраструктури облака“ почео је са имплементацијом крајем 2021. године у општинама Петровац на Млави, Бечеј и Шид. У наредном периоду биће урађена Анализа о начину на који ће се обезбедити инфраструктура за успостављање паметних градова и њихово умрежавање, као и препоруке сервиса који ће се нудити, а представници компаније „Самсунг“ предложиће хардверско-софтверско решење за функционисање „cloud based smart cities“ у поменутим општинама.