Сарадња са САД у енергетској транзицији и повећању енергетске безбедности Србије и региона

Сарадња са САД у енергетској транзицији и повећању енергетске безбедности Србије и региона

26/05/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са Џастином Фридманом, вишим саветником Бироа за међународну безбедност и непролиферацију Стејт департмента, о енергетској безбедности Србије и региона и сарадњи у процесу енергетске транзиције. У разговору је учествовао и амбасадор САД у Србији, Кристофер Хил.

 

“Србија је доношењем модерног законског оквира у области енергетике поставила основе за енергетску транзицију и промену нашег енергетског микса, јер тренутно скоро 70 одсто електричне енергије добијамо из угља. У времену испред нас, тежиште инвестиција биће на сектору ОИЕ, у плану је градња реверзибилних хидроелектране, пре свега „Ђердапа 3“ и „Бистрице“, а кроз израду стратешких докумената разматрамо и могуће изворе базне енергије, укључујући и нуклеарну, који ће нам обезбедити енергетску безбедност и независност”, рекла је Михајловићева.

“У претходних неколико година Србија и САД успели су да унапреде своје економске односе кроз заједничке пројекте у области транспорта. Верујем да и у области енергетике постоји огроман потенцијал за унапређење сарадње, имајући у виду могућности за инвестиције у енергетици, за коришћење искуства САД у процесу енергетске транзиције и наше планове кад је реч о новим енергетским капацитетима који би требало да допринесу већој енергетској безбедности Србије, али и региона”, додала је потпредседница Владе.

“Задовољство нам је што имамо ову прилику да размотримо начине на које Сједињене Државе могу да прошире сарадњу са Србијом, имајући у виду настојања да се унапреде активности везане за енергетску безбедност и декарбонизацију, укључујући и могуће заједничке напоре у сектору нуклеарне енергије према највишим међународним стандардима безбедности, сигурности и непролиферације”, рекао је Џастин Фридман, виши саветник Бироа за међународну безбедност и непролиферацију Стејт департмента.