Историјска посета министра Селаковића Бангладешу

Историјска посета министра Селаковића Бангладешу

25/05/2022 Off By BERB

Foto: MSP

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Даки са министром иностраних послова Бангладеша Абдулом Моменом, а догађај је оцењен као историјски, будући да у овој години две државе обележавају пола века односа и да је ово први пут да један српски шеф дипломатије посећује Бангладеш.

 

„Не само да је ово наша прва министарска посета у пола века, не само да прослављамо 50 година односа, већ смо и кроз постигнуте договоре и потписане споразуме показали снажну жељу да много више радимо у будућности на томе да наши односи и пријатељство буду ефективнији“, изјавио је Селаковић на конференцији за новинаре након састанка.

Селаковић је нагласио да су Србија и Бангладеш две пријатељске земље, и да то пријатељство сеже далеко у прошлост, подсетивши да је сарадња двеју држава резултирала, између осталог, и подршком некадашње Југославије Бангладешу приликом пријема у важне међународне организације као што су Уједињене нације и Покрет несврстаних.

„Наше земље су добри пријатељи, али наше пријатељство и партнерство већ дуго нема опипљивије резултате и то је један од разлога због којих су наши разговори данас били веома добри, конкретни и ефектни“, рекао је Селаковић.

Данас је, како је објаснио, била прилика да се разговара о плановима за подстицање сарадње и потписани су споразуми о политичким консултацијама два министарства спољних послова и укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша.

„Потписивањем ових докумената отворили смо врата даљој сарадњи две пријатељске земље“, констатовао је шеф српске дипломатије.

Разговарано је, према његовим речима, и о успостављању директних веза привредних комора, јер пословна сарадња је прилика да се задовољи обострани интерес и економске везе подигну на много виши ниво.

Министар Селаковић је констатовао да је Бангладеш земља „са великим срцем“ и истакао да ће о гостопримству које му је указано информисати све оне који могу да допринесу надградњи односа наших држава.

„Земља која има такве људске потенцијале као ваша има велике шансе у будућности и желимо да на неки начин допринесемо унапређењу тих потенцијала. Зато смо понудили стипендије за студирање ваших младих људи у Србији, јер у овом тренутку у Србији студирају млади из више од 50 земаља. Желимо више студената из Бангладеша на нашим универзитетима, јер тако можемо да још боље повежемо наше народе у будућности“, казао је Селаковић.

Министар спољних послова Бангладеша Абдул Момен изразио је уверење да ће укидање виза за носиоце дипломатских и службених пасоша и политичке консултације два министарства помоћи даљу изградњу билатералних односа и стварање нових темеља сарадње две земље.

Према његовим речима, два министарства ће помоћи и да се идентификују производи и услуге који могу допринети унапређењу трговинске сарадње, и подстаћи сарадњу привредних комора и потписивање споразума који ће омогућити бољу економску сарадњу.

Министар Момен је захвалио на топлом гостопримству које му је указано прошле године у Београду приликом учешћа на скупу поводом јубилеја прве конференције Покрета несврстаних земаља.

Министар спољних послова Србије је посету Бангладешу започео обиласком Меморијалног музеја Оца нације Бангабандуа Шеика Муџибура Рахмана, а у Академији иностраних послова одржао је и предавање на тему „Србија и Бангладеш: пола века билатералних односа“.