За доброту сваки дан је добар дан

За доброту сваки дан је добар дан

24/05/2022 Off By BERB

Foto: Crveni krst Srbije

 

Црвени крст Србије je, ове године по седми пут, организoвao Фестивал позоришних представа у оквиру програма „Промоција хуманих вредности“.

 

Домаћин и суорганизатор Фестивала био је Црвени крст Ковин. Фестивал je одржан у Ковину, у Центру за културу Ковин, у периоду од 18. до 20. маја.
На Фестивалу је учествовало 750 деце, просветних радника, едукованих младих волонтера и запослених из 14 организација Црвеног крста и ученици основних школа са територије Општине Ковин.фестивал је отворио секретар Црвеног крста Војовине Бошко Митрашиновић, а генерални секретар Црвеног крста Србије Љубомир Миладиновић затоврио је ову манифестацију.
Позоришне представе, као једна од развојних активности овог програма, представљају специфичан начин преношења знања. Током ове манифестације „мали глумци“ су путем 14 тематских позоришних представа указали на проблем вршњачког насиља, неадекватног коришћења савремених облика комуникације, дискриминације, али и значај промоције толеранције и уважавања различитости. Своје поруке су упутили и ученицима основних школа из Ковина који су присуствовали на овом скупу.
Све представе су биле креативне, едукативне, али највећу пажњу жирија су привукле представе организација Црвеног крста Mионица, Ковин и Крагујевац.
И овом приликом у осмишљавању тематских позоришних представа учествовали су едуковани млади волонтери Црвеног крста, просветни радници који су укључени у реализацију Програма и стручна служба Црвеног крста у градовима и општинама.
Програм Промоција хуманих вредности има за циљ смањење насиља међу младима. Теме Програма су: толеранција, ненасилна комуникација, лични, групни и културални идентитет и поштовање различитости, превенција дискриминације и стигматизације, родна равноправност, дечја права и превенција насиља у електронским медијима.