Велики простор за даље јачање сарадње са Индонезијом

Велики простор за даље јачање сарадње са Индонезијом

23/05/2022 Off By BERB

Foto: MSP

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Џакарти са министарком спољних послова Индонезије Ретно Марсуди, и том приликом истакао да је за нашу земљу Индонезија најважнији партнер у југоисточној Азији и да је његова посета знак наше жеље да подстичемо сарадњу у свим областима.

„Споразуми које смо потписали протеклих месеци и које ћемо потписати говоре о жељи наше две земље, не само да имају традиционално добре односе засноване на везама из времена оснивања Покрета несврстаних земаља, већ и да смо земље фокусиране на будућност наших грађана и економија, и у тој будућности Србија и Индонезија биће пријатељи и поуздани партнери“, рекао је Селаковић у обраћању новинарима после састанка.

Министар Селаковић је захвалио домаћинима, не само на традиционалном гостопримству, већ и на подршци коју Индонезија пружа Србији по питању Косова и Метохије, изразивши наду да ће та подршка бити настављена и у будућности.

Када је реч о економској Сарадњи, две земље према Селаковићевим речима имају бројне неискоришћене могућности, а једна од тема данашњих разговора јесте и извоз српских прехрамбених производа на индонежанско тржиште.

Шеф српске дипломатије потврдио је нашу жељу и спремност да унапређујемо сарадњу у бројним областима, као што су пољопривреда, култура, образовање, спорт и одбрана.

Селаковић је индонежанску колегиницу позвао у званичну посету Србији како би разговори о свестраном јачању односа били настављени.

Министарка спољних послова Индонезије Ретно Марсуди рекла је да је Србија важан партнер Србије у Европи, што је потврђено и данас потписаним споразумом о политичким консултацијама

Предмет данашњег разговора су, према њеним речима, биле бројне теме од заједничког интереса и идентификоване су области у којима је у предстојећем периоду могуће значајно унапредити сарадњу, као што је трговина прехрамбеним производима.

Како је истакла, констатовано је и да у Србији постоји потреба за ангажовањем већег броја радника из Индонезије, у областима као што је грађевина.

Индонезија, како је додала, има жељу да настави да инвестира у Србији и заједнички је оцењено да је потребно подстаћи везе привредника.

Шефица индонежанске дипломатије закључила је да је једна од тема разговора била и ситуација у свету, и поновила приврженост њене земље мирном решавању конфликта и поштовању принципа територијалног интегритета и суверенитета држава.