Svečano otvoren 14. Španski metar

Svečano otvoren 14. Španski metar

21/05/2022 Off By BERB
Filmski festival Španski metar, četrnaesti po redu, svečano je otvoren sinoć u Jugoslovenskoj kinoteci, a do kraja meseca publiku u Beogradu čeka dvadeset uzbudljivih igranih i dokumentarnih ostvarenja na španskom jeziku.

Programom posvećenim čuvenom španskom glumcu i reditelju Fernandu Fernan-Gomesu i besplatnom projekcijom restaurirane verzije njegovog filma „Ludnica“ (1953), u petak veče u Jugoslovenskoj kinoteci otvoren je 14. Španski metar, festival filma na španskom jeziku koji organizuje Institut Servantes u Beogradu.

„Fernando Fernan-Gomez je institucija u Španiji, jedno od najprepoznatljivijih lica i glasova naše kinematografije, čija je karijera trajala više od šezdeset godina“, izjavio je na otvaranju ambasador Španije u Beogradu Raul Bartolome Molina. „Bilo bi nemoguće nabrojati sve nagrade koje je dobio tokom svoje karijere. Dovoljno je reći da je dva puta osvojio Srebrnog medveda za najboljeg glumca na festivalu u Berlinu, kao i da je osvojio šest nagrada Goja, tri kao glumac, dve kao scenarista i jednu kao reditelj, pri čemu je do dan danas jedini umetnik koja je osvojio nagrade u tri  različite kategorije.“

Video najava za 14. Španski metar:

Tokom vikenda, publika Jugoslovenske kinoteke biće u prilici da u okviru programa „Fernando Fernan-Gomes puni sto godina“ pogleda još dva kultna ostvarenja „Čudno putovanje“ (21. maj) i „Jezik leptira“ (22. maj), u kojima je ovaj umetnik ostvario nezaboravne uloge. Osim toga, pre projekcije pomenutih filmova, sa početkom u 20 časova, publici će svake večeri biti prikazan i desetominutni dokumentarni film „Portet F.F.G.“.

Kako je dodao direktor Instituta Servantes u Beogradu Đozep Marija de Sagara Anhel, tokom naredne dve nedelje, do 31. maja, u salama Jugoslovenske kinoteke i Kulturnog centra Beograda biće prikazano dvadeset meksičkih, argentinskih, kolumbijskih, dominikanskih, čileanskih, peruanskih i španskih filmova.

„Izbor koji predstavljamo 2022. proizvod je pažljivog izbora najboljih španskih i latinoameričkih filmova u poslednje tri godine, kao i niza filmova koji slave jubileje vezane za velike prekretnice naše kinematografije“, kazao je de Sagara Anhel, dodajući da ove godine program prvi put zatvara i jedan srpski film.

Trejler filma „Sentimentalno“:


Od ponedeljka, 23. maja Španski metar seli se u Dvoranu Kulturnog centra Beograda, gde će uz glavni festivalski program „Savremeni film“ biti održana još dva tematska programa – „Ženski ugao“ i „Novi iberoamerički film“.

Romntična komedija „Sentimentalno“ Seska Gaja, u kojoj glavne uloge tumače španske zvezde Havijer Kamara i Belen Kuesta, otvoriće glavni program. Reč je o pitkoj filmskoj priči koja tokom jedne večere povezuje dva bračna para, komšije, čiji se brakovi i odnosi razlikuju po mnogo čemu. „Bruklin u Sevilji“ još jedna je španska komedija u ovom programu, koja prati život siromašne porodice sa juga Španije, koja odlučuje da ugosti američkog studenta na razmeni kako bi rešila deo svojih finansijskih problema. Argentinske „Dobre namere“ film je koji govori o ne preterano odgovornom ocu koji će morati da porazmisli o svojim željama i prioritetima, nakon što njegova bivša supruga odluči da sa njihovom decom napusti zemlju. Meksička drama „Lavica“ donosi priču o ovdašnjoj publici manje poznatoj zajednici meksičkih Jevreja, prateći Arijelu, tradicionalnu Jevrejku zaljubljenu u mladića koji ne deli njene religijske i tradicionalne vrednosti. Čileanski kandidat za Oskara, politički triler „Pauk“ sa Marijom Valverde u glavnoj ulozi, govori o ekipi mladih desničara koji su učestvovali u rušenju Aljendeove vlade, a koji decenijama kasnije ponovo pokušavaju da ožive svoje nacionalističke ideje. Glavni program zatvoriće dokumentarac „S ljubavlju iz Fuenlabrade“, koji govori o velikom uspehu košarkaša Partizana 1992. godine, kada su osvojili evropski vrh, iako su zbog sankcija i raspada Jugoslavije, morali da se „presele“ u španski gradić Fuenlabradu.

Trejler filma „Bruklin u Sevilji“:

Program „Ženski ugao. Prkosan pogled“ ove godine donosi četiri dugometražna i tri kratkometražna filma španskih autorki. Nagrađivana drama „Prkosni bljesak“ vodi nas u jedno malo selo pred izumiranjem, čije se žene okupljaju kako bi prekinule monotonu svakodnevicu i oživele uspomene na mesto u kojem su nekada bile srećne. Dokumentarni film „Diši“ zalazi iza rešetaka jednog katalonskog kazneno-popravnog doma i prati živote njihovih zatvorenica. Još jedan dokumentarac, film „Kosmička pesma. Ninjo iz Elćea“ uvlači publiku u živopisan svet flamenka višestruko talentovanog i veoma uspešnog muzičara koji nastupa pod imenom Niño de Elche. „Šta smo uradili pogrešno“ romantična je komedija koja preispituje savremene ljubavne odnose i pokušava da razume zbog čega je partnerski suživot, poverenje i vezivanje danas sve teže.  Ovaj program upotpuniće i selekcija nagrađivanih kratkometražnih ostvarenja „#Precariatystory“, „Krah“ i „Panterke“.

Trejler filma „Kosmička pesma. Ninjo iz Elćea“

Novitet ovogodišnjeg Španskog metra jeste ciklus „Novi iberoamerički film“ osmišljen u saradnji sa Festivalom ibeoameričkog filma koji se održava u Uelvi, sa ciljem da prikaže nagrađivana ostvarenja sa tog festivala. Argentinska drama „Stalni posao“ prati živote dve čistačice u jednom državnom objektu, koje pokušavaju da reše svoje loše materijalno stanje upuštajući se u vođenje ilegalne kantine u napuštenom delu objekta. „Mirjam laže“, drama koja dolazi iz Dominikanske republike, upoznaje nas sa glavnom junakinjom Mirjam, tinejdžerkom iz dobrostojeće porodice, koja se nalazi u dilemi kada shvati da je momak sa kojim se upustila u onlajn vezu afro-američkog porekla. Kolumbijski dokumentarac „Pisaro“ priča je o Mariji Hose Pisaro koja živi u egzilu u Barseloni, ali i dalje pokušava da razume i prihvati tragično ubistvo njenog oca Karlosa, političara i revolucionara koji se borio za mir u Kolumbiji. Peruanski kandidat za nagrade Oskar i Goja, crno-beli film „Pesma bez imena“ govori andinskoj muzičarki, čija novorođena ćerka nestaje usled političkog haosa koji zahvata zemlju, i novinaru koji se zajedno sa njom upušta u istragu.

Trejler filma „Stalni posao“:

Za projekcije u Jugoslovenskoj kinoteci ulaznice po ceni od 200 dinara mogu da se kupe na blagajni te ustanove. Karte za ostale programe prodaju se po ceni od 300 dinara i mogu da se kupe na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograda.

Nakon beogradske publike, program „Ženski ugao. Prkosan pogled“ moći će da pogleda i novosadska publika – od 4. do 8. juna u Kulturnom centru Novog Sada.

Detaljne informacije o filmovima, kao i raspored projekcija, nalaze se na zvaničnom sajtu festivala spanskimetar.rs.