Регионално повезивање заједнички интерес, гасна интерконекција и ОИЕ приоритети

Регионално повезивање заједнички интерес, гасна интерконекција и ОИЕ приоритети

20/05/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са Вирџилом Данијелом Попескуом, министром енергетике Румуније, о сарадњи две државе у области енергетике, повезивању у гасном сектору, заједничкој изградњи инфраструктуре и новим пројектима у области електроенергетике, посебно о РХЕ „Ђердап 3“.

Михајловићева је после састанка са Попескуом на Ђердапу, где је присуствовала обележавању 50 година од пуштања у рад ХЕ „Ђердап 1“, рекла да је за Србију приоритет изградња нових енергетских капацитета, посебно оних који за производњу енергије користе ОИЕ, као и регионално повезивање у гасном сектору.
„Разговарали смо о заједничким пројектима, регионалној енергетској инфраструктури, о алтернативним правцима и добављачима гаса, повећању производних енергетских капацитета. Желимо заједно да радимо на реализацији пројекта „Ђердап 3“, који је један од најважнијих пројеката које Србија има у свом новом инвестиционом циклусу. Изградња ове РХЕ од регионалног је значаја, то је нови извор електричне енергије важан за балансирање нових капацитета из ОИЕ. Ми смо већ разговарали са компанијама које су заинтересоване, али је важно да и Румунија буде део тако великог пројекта“, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе је навела да Србија и Румунија имају традиционално добре и пријатељске односе, да наша трговинска размена бележи раст, прошле године је износила две милијарде евра.
„Разговарали смо о сарадњи у време енергетске кризе, посебно када је реч о диверзификацији у гасном сектору, будући да су и Србија и Румунија у регионалној радној групи за смањење зависности од једног добављача гаса, која је део је Платформе ЕУ за заједничку куповину енергије. Градимо гасовод Ниш-Димитровград који ће нам омогућити да добијамо гас и из ЛНГ терминала у Грчкој и гас из Азербејџана, али је наш план да се повежемо гасоводима и са другим суседима, међу којима је и Румунија. Повезивање Србије и Румуније гасном интерконекцијом јесте потенцијални заједнички пројекат и ми ћемо ове години завршити пројектно-техничку документацију. Такође, разговарали смо о потреби да се што пре одржи заседање Мешовите комисије за Ђердап, како бисмо превазишли све препреке које постоје када је реч о уговору из 1995. године и договорено је формирање оперативних тимова. Разговарали смо и о могућностима изградње нафтовода од нафтних поља у западној Румунији до Србије, с обзиром на то да је Румунија највећи произвођач нафте и гаса у централној и источној Европи“, изјавила је Михајловићева.