Србија спремна за конференцију Стокхолм+50

Србија спремна за конференцију Стокхолм+50

20/05/2022 Off By BERB

Foto: ekologija.gov.rs

 

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић отворила је данас, у Ботаничкој башти „Јевремовац“, завршне Националне консултације, организоване у оквиру припрема Србије за учешће на предстојећој глобалној конференцији “Стокхолм+50: здрава планета за просперитет свих–наша одговорност, наша прилика”.

 

Препоруке прикупљене током низа дијалога, биће укључене у Национални извештај који ће делегација Србије представити на конференцији у Стокхолму, која ће бити одржана 2. и 3. јуна.

Министарка Вујовић захвалила је свима који су се одазвали позиву Министарства и дали допринос у Националним консултацијама.

„Kонсултације су биле добра прилика да кроз дијалог различитих актера дођемо до заједничких закључака, истакнемо најважније еколошке проблеме и препоруке за њихово решавање. Kроз отворене дијалоге, чули смо глас свих учесника и то ће се узети у обзир приликом креирања националних политика и планова у области заштите животне средине. Посебно ме радује што су током консултација млади показали велико интересовање и што су мотивисани да учествују у налажењу решења за изазове у овој области, због чега смо треће националне консултације посветили управо њима“, рекла је Вујовић.

Министарка је нагласила да је у Србији у претходном периоду остварен значајан напредак у решавању еколошких проблема, али и усклађивања регулативе са ЕУ прописима, што је резултирало отварањем Kластера 4, у оквиру којег је и Поглавље 27 – Животна средина и климатске промене.

Амбасадорка Шведске у Србији Аника Бен Давид истакла је да су, уочи конференције у Стокхолму, одржане конструктивне консултације.

„Kроз организацију глобалне конференције Стокхолм+50, Влада Шведске жели да мобилише глобалне и локалне еколошке акције за нашу планету и нашу будућност“, изјавила је амбасадорка Аника Бен Давид.

Она је истакла да је Србија изабрана као земља где се организују консултативни дијалози, током припрема за конференцију Стокхолм +50. Захвалила се свима на активном учешћу и изразила наду да ће се наставити са конструктивним дијалогом и ангажовањем.

Теме у оквиру Националних консултација биле су: заштита биодиверзитета, климатске промене, зелена трансформација привреде, повезаност животне средине и јавног здравља и улога младих у заштити животне средине.

„Захваљујући подршци Шведске и партнерству са Министарством животне средине, успели смо да окупимо више од 500 представника националних и локалних институција, цивилног друштва, приватног сектора, академске заједнице и младих. То нам је потврдило да у Србији постоји велико интересовање за очување животне средине и хватање у коштац са климатским променама. Верујем да ће препоруке учесника националних консултација помоћи Србији да пронађе пут ка одрживој и зеленој будућности на добробит њене привреде и грађана“, рекла је стална представница УНДП у Србији Франсин Пикап.

У склопу данашњих консултација одржане су и две панел дискусије поводом Светског дана пчела, који се данас обележава, и Међународног дана заштите биодиверзитета који се обележава 22. маја.